Vlooien en wormen

Wormen

Uw huisdier kan last hebben van wormen. Deze leven in het lichaam van uw huisdier en kunnen bepaalde lichaamsfuncties verstoren. Daardoor zijn ze schadelijk voor de gezondheid van uw huisdier. Ook zijn ze besmettelijk (met name) voor personen met een verminderde weerstand, zoals kinderen, ouderen of zieke mensen. De meest voorkomende wormen zijn de lintworm, spoelworm en hartworm. Niet alle wormen zijn met het blote oog zichtbaar. Daarom is een goede behandeling belangrijk om besmetting te voorkomen. Het meest gebruikte middel hiertegen is een middel in tabletvorm, maar er zijn ook pipetten tegen wormen verkrijgbaar.

Teken

Teken zijn kleine parasieten die vanuit lange grassen, struiken en bossen op uw hond of kat klimmen en zich vasthechten aan de huid. Vervolgens zuigen ze zich vol met bloed. Tijdens het zuigen van bloed kunnen sommige teken bloedparasieten overbrengen naar uw huisdier. Het is daarom belangrijk om de hond of kat goed te beschermen tegen teken, en de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Het wordt dan ook aangeraden om teken met een tekentang of pincet te verwijderen en er niet in te knijpen. Teken kunnen zich daarnaast ook op mensen vasthechten, dus een goede preventie is van groot belang. 

Er zijn verschillende producten met een tekendodende werking. Zo bestaan er pipetjes, tabletten, halsbanden en sprays. Vraag aan onze balie naar de beste optie voor uw huisdier. 

Vlooien

Vlooien zijn vervelende parasieten welke jeuk en irritatie geven, een allergie kunnen opwekken en andere parasieten kunnen overbrengen zoals de lintworm. We zien vlooien regelmatig bij de kat en de hond, maar ook andere huisdieren zoals konijnen en knaagdieren kunnen vlooien oplopen. Huisdieren kunnen vlooien oplopen, omdat ze mogelijk in een gebied zijn geweest waar vlooien voorkomen. Ook kunt u zelf vlooieneitjes mee in huis nemen onder uw schoenen.

Waarom is een vlooienbestrijding zo moeilijk?

Een vrouwtjes vlo kan pas eitjes leggen nadat ze bloed heeft gezogen. De vlo legt tientallen eitjes in de omgeving. De eitjes ontwikkelen zich in 2 tot 4 dagen tot larven. Deze larven zijn erg klein, de kans dat u ze ziet kruipen is niet groot. De larven verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van volwassen vlooien. Na 2 tot 3 weken verpoppen de larven zich. De poppen komen na 6 tot 52 weken uit en zijn bestand tegen veel invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen, zoals bij thuiskomst na een periode van vakantie of op de bank springen van de hond, komen uit de poppen volgroeide vlooien.

Hoe worden vlooien bestreden?

Behandel ál uw huisdieren ook al heeft er maar één problemen. Gebruik een goed vlooiendodend middel voor uw huisdier. Tegen sommige vlooienbestrijdingsmiddelen is door de jaren heen resistentie ontstaan. De nieuw op de markt gekomen middelen hebben géén bewezen resistentie én zijn sneller vlo dodend. Het is belangrijk om uw dieren voor ten minste 3 maanden achter elkaar tegen de vlooien te behandelen. 
Daarnaast is het belangrijk om de betreffende omgeving grondig te stofzuigen. Zo worden larven en poppen uit de omgeving opgezogen en komen ze door de trillingen eerder uit. Het is hierbij wel belangrijk om de stofzuigerzak meteen na gebruik dicht te maken en weg te gooien. Indien uw stofzuiger geen zak behoeft dient de opgezogen inhoud meteen verwijderd te worden. Was kussens of hoezen waar uw huisdier op ligt wekelijks in de wasmachine.
Behandel de omgeving met een omgevingsspray. Zo worden eitjes en larven gedood.