Diarree

Brijig tot waterdun

We spreken van diarree als ontlasting te dun is en vaak is de frequentie dan ook hoger. Uw hond of kat moet dan vaker poepen en kan ’t soms niet ophouden tot buiten of op de kattenbak. De oorzaak van diarree kan parasitair, viraal, bacterieel zijn of door een verandering in voeding of door een voedingsallergie of - intolerantie. Diarree of afwijkende ontlasting bij konijnen en knaagdieren komt ook voor, hiervoor verwijzen we u naar de afdeling bijzondere diersoorten.

Heeft uw hond iets van straat of mogelijk iets dat bedorven is gegeten, dan kan dit de darmen uit balans brengen en klachten van diarree en /of braken geven. Ook worminfecties of andere parasieten die in de darm leven kunnen diarree veroorzaken. Virussen kunnen, net als bij ons, ook een bron van infectie zijn waardoor diarree ontstaat. Dat diarree door een bacteriële infectie ontstaat, komt slechts zeer zelden voor.

Diarree mag 3 tot 5 dagen duren en dan moet het weer beter gaan. Als uw huisdier langer diarree heeft of als hij erg sloom of suf is, dan is het raadzaam om een afspraak te maken voor controle. Indien uw huisdier alert is, ondanks de diarree, dan is tijd een belangrijke factor in de genezing. Zorg voor voldoende drinkwater, liefst vaker kleine beetjes water en ook vaker kleine beetjes voeding. Dit kan de eigen voeding zijn of speciale dieetvoeding voor de darmen.

Bij een voedingsallergie is het van belang om een testdieet 6 tot 9 weken vol te houden. De hond mag dan niets anders eten dan de voorgeschreven voeding, dus geen koekjes, snoepjes en andere toevoegingen.