Medische beeldvorming

Als diagnostisch hulpmiddel

Medische beeldvorming wil zeggen het in beeld brengen van het lichaam en zijn organen. Hieronder vallen röntgenfoto’s en echografie. Onze praktijk is uitgerust met een modern digitaal röntgenapparaat en echo met doppler. Daarnaast hebben we uitgebreide apparatuur om een endoscopisch onderzoek uit te voeren.

Echografie

Een onderdeel van medische beeldvorming is echografie. Wij maken gebruik van moderne echoapparatuur met doppler functie. Hiermee kunnen we onder andere het hart en buikorganen goed in beeld brengen. Dit is nuttig in het stellen van de diagnose en de opvolging van een probleem. Ook wordt met echografie vastgesteld of een hond drachtig is.

Röntgenfoto’s

Tijdens diagnose en behandeling wordt gebruik gemaakt van röntgenfoto’s. Een röntgenfoto wordt gemaakt van het bewegingsapparaat, de buik, borst en het hoofd. We maken gebruik van röntgenfoto’s voor preventieve screening bij bijvoorbeeld heupdysplasie (HD)  en elleboogdysplasie (ED) in verband met de fok en hondensport. Dus om in kaart te brengen hoe gezond de gewrichten zijn, voordat met een hond gefokt wordt. Röntgenopnamen worden ook gebruikt voor het beoordelen van longen, buikorganen en hoofd. Tevens maken we röntgenfoto's voor de diagnose van fracturen en na verloop van tijd, om het genezingsproces op te kunnen volgen.

Endoscopie

Voor tweedelijns onderzoeken zijn wij ook uitgerust met uitgebreide apparatuur om een endoscopie te maken. Wij maken gebruik van endoscopische technieken voor de beoordeling van onder andere maag-, darmkanaal, neus, oor of blaas. Hiermee kan een duidelijk beeld worden verschaft van delen die van buitenaf normaal niet zichtbaar zijn. Deze onderzoeken worden altijd bij een dier onder narcose uitgevoerd.