Dermatologie
Huidproblemen
Huidproblemen komen veel voor bij honden en in mindere mate ook bij katten. Een huidprobleem is vaak een gevolg van meerdere factoren en is daardoor ook niet door middel van één pilletje op te lossen. Allergieën zorgen voor de meeste huidproblemen. Dermatoloog Wilfried Basteijns zal samen met u naar een best passende oplossing toewerken voor het huidprobleem van uw huisdier. In een eerste consult wordt het probleem in kaart gebracht. Dit is de belangrijkste stap en dit neemt ook meer tijd in beslag dan een gemiddeld consult. Bijvoorbeeld bij een allergie wordt er een rijtje vragen gesteld en aan de hand hiervan worden de vervolgstappen bepaald. Daarna zullen er nog een of meerdere consulten volgen, om samen met u de resultaten te beoordelen en het stappenplan aan te passen. De controles bij een allergiepatiënt worden op de praktijk of telefonisch gedaan door dierenarts Wilfried Basteijns en dierenarts Britt Mevissen of assistentes Bibi en Sanne. Kijk voor meer uitleg ook op de website van de Dierenkliniek voor huid en oor.
Atopische dermatitis
Atopische dermatitis wil zeggen een huidontsteking met een allergische oorzaak. Een atopie komt heel veel voor bij honden en ook soms bij katten. Oorzaken van de allergie kunnen zijn: vlooien, voeding, pollen van planten en bomen, huisstofmijten en meelmijten. Sommige allergieën variëren per seizoen en sommige komen het hele jaar voor. Oorontstekingen vallen vaak ook onder deze groep.
Informatiebrief voedingsallergie
Allergiepatiënten kunnen worden ingedeeld voor 75% omgevingsallergie en voor 25% voedselallergie. Voedselallergie kunnen we alleen opsporen met een diagnosedieet oftewel eliminatiedieet. Na het stellen van de diagnose kunnen we het probleem oplossen door samen met u de juiste voeding te zoeken. Omgevingsallergie wordt ook wel atopie genoemd. Een atopie is een ingewikkelder probleem. We kunnen met een allergietest wel de oorzaak vaststellen, maar vaak is het moeilijk om het contact volledig te vermijden. Voor deze honden moet een behandelplan op maat worden gemaakt. We gebruiken verschillende soorten medicijnen of immunotherapie. Wilfried Basteijns heeft op dit vakgebied op internationaal niveau verder gestudeerd om u nog beter van dienst te kunnen zijn. Er wordt altijd gezocht naar en behandeling die het best bij u en uw huisdier past. Iedere allergiepatiënt heeft een ander verhaal.
Rasgebonden huidproblemen
Sommige huidproblemen komen voornamelijk voor bij bepaalde rassen, zoals sebumklieradenitis bij de Akita of diepe pyodermie bij de Duitse Herder. Sommige van deze problemen zijn meteen heel duidelijk, maar voor de meeste problemen zal het nodig zijn om een biopt van de huid te nemen om de diagnose te stellen. Er worden biopten genomen op verschillende plaatsen. Dit gebeurt onder algehele narcose.
Honden uit het buitenland
Tegenwoordig zien we ook regelmatig honden, die uit het buitenland geadopteerd zijn. Deze kunnen ook infecties vanuit het land van oorsprong meebrengen. Soms komen de klachten pas naar voor, als de hond al jaren in Nederland is. Leishmania is hier het bekendste voorbeeld van. Dit geeft een kale schilferige huid en kan ook de ingewanden aantasten. Daarom is het bij dit ziektebeeld van belang om ook de lever- en nierfuncties te controleren door middel van een bloedonderzoek, voordat een behandeling gestart wordt. Indien een hond drager is van deze parasiet, zal hij langdurig behandeld moeten worden.
Parasitaire huidinfecties
De meeste bekende ongewenste huidbewoner is de vlo. Deze komt tegenwoordig gedurende het hele jaar voor. Een beet van een vlo geeft jeuk en als een hond een allergie ontwikkeld heeft, is deze reactie nog heftiger. Het is dan ook belangrijk om het hele jaar door aan vlooienbestrijding te doen. Dit kan door middel van een pipet, een tablet of een halsband.
Oormijten zijn bewoners van de oren van honden en katten. Dit zien we voornamelijk bij pups en kittens. Deze parasitaire infectie geeft veel jeuk aan de oren. In de oren zit dan ook veel oorsmeer. Behandeling bestaat uit een pipet in de nek en eventueel een oorreiniger in de oren.
Bij pups kunnen ook demodex-infecties voorkomen, ook wel puppieschurft genoemd. Demodex is een mijt die van nature voorkomt in de haarfollikel en bij verminderde weerstand (bv in de puberteit) kunnen deze mijtjes zich massaal vermenigvuldigen en kale plekken veroorzaken. Dit geeft meestal weinig jeuk klachten. De behandeling bestaat uit het geven van een tablet. Soms zien we deze infectie ook bij volwassen honden met een verminderde weerstand.
Schilfermijten komen bij de hond voor, voornamelijk bij pups. Deze mijt, Cheyletiella genaamd komt in de vacht voor en veroorzaakt veel schilfers. Soms worden jeukklachten bij de eigenaar beschreven. Deze parasitaire infectie is te behandelen door de hond in te sprayen met een antiparasitair middel. Bij konijnen komt ook een variant van Cheyletiella voor. Deze geeft kale plekken en veel ophoping van schilfers op de huid, soms tot korstvorming toe. De behandeling bij een konijn bestaat uit een pipet in de nek.
Soms zien we ook schurftmijten bij honden. De overdracht van deze mijten naar de hond kan gebeuren vanuit vossen of in zeldzame gevallen ook vanuit het nest. Dit is een ernstige huidaandoening, die ook besmettelijk kan zijn voor de mens en dus ook zo snel mogelijk moet worden aangepakt. Dit gebeurt door middel van een tablet.