Ik ga op vakantie en neem mee....

Ga voorbereid op weg

Een weekendje weg of een langere vakantie, bijvoorbeeld naar het buitenland. U kunt er voor kiezen om uw huisdier mee te nemen. Er zijn dan enkele dingen waar u op moet letten of rekening mee moet houden. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat veel dieren erg gewend zijn aan hun huiselijke omgeving. En bedenk of uw hond of kat het uitstapje net zo prettig zal ervaren als u.

Vaccinaties

Als uw huisdier mee op vakantie gaat naar het buitenland is het verplicht om naast de “jaarlijkse enting” ook de enting tegen rabiës te laten zetten. Voor de EU landen geldt dat dit minimaal 3 weken van te voren moet. Er zijn echter een aantal landen waarbij de enting langer van te voren gegeven moet worden. Informeer daarom tijdig bij ons voor de eisen van een specifiek land of bezoek de website: www.licg.nl.

Paspoort

Ook is het verplicht dat het huisdier een Europees paspoort heeft waarin alle entingen en het chipnummer staan. Hierbij is het ook van belang dat alle gegevens van zowel dier als eigenaar ingevuld zijn.

Chip

Het is verplicht om uw huisdier te laten chippen voordat u naar het buitenland gaat. Zoals hierboven al beschreven is, moet dit ook in het paspoort vermeld worden. Sinds 1 april 2013 is het al verplicht dat uw hond een chip heeft en geregistreerd is bij een van de aangewezen portalen. Controleer regelmatig of de gegevens nog actueel zijn. Bij katten bestaat deze verplichting in Nederland nog niet, maar het chippen en registreren wordt wel aangeraden.

Antiparasitica

Natuurlijk is het verstandig om uw huisdier het hele jaar door te beschermen tegen vlooien en teken, maar als u op vakantie gaat naar het buitenland (en vooral warme landen) is dit extra belangrijk. Het beste kunt u dan een pipet of een halsband gebruiken, welke ook werkt tegen zandvliegen en muggen. Zandvliegjes kunnen namelijk Leishmania-soorten overbrengen, waar honden levenslang ziek van kunnen zijn. De muggen kunnen een hartworm besmetting veroorzaken.

Normaal gesproken is ons advies om uw huisdier 2-4 maal per jaar te ontwormen. Als uw huisdier mee is geweest naar Zuid-Europa is het belangrijk om uw huisdier op de dag van thuiskomst en een maand na thuiskomst te ontwormen met de werkzame stof milbemycine in verband met eventuele besmettingen. Met dit ontwormingsmiddel behandelt  u tegen: zweep-, spoel-, haak- en lintworm. Daarnaast wordt dit ook gebruikt bij behandeling van hartworm.

Wagenziekte

Sommige huisdieren worden erg misselijk in de auto. Tijdens een lange reis is dit natuurlijk erg vervelend. Dit noemen we, net als bij mensen, reisziekte of wagenziekte. Symptomen zijn veel trillen, kwijlen, rusteloosheid, angst en braken. Indien uw huisdier last heeft van wagenziekte, bespreek dan met uw dierenarts wat u kunt doen om de reis iets aangenamer te maken. Er bestaat namelijk medicatie tegen wagenziekte. Trainen met uw dier kan ook helpen om wagenziekte te voorkomen. 

Informeer tijdig telefonisch of op de website www.licg.nl voor het laatste nieuws of eventuele wijzigingen voor het reizen samen met uw huisdier.