Ontworming

Mestonderzoek

Vanuit de EU is sinds 1 juli 2008 nieuwe wetgeving van kracht over het verstrekken van wormmiddelen. De achterliggende gedachte is dat het ontwormbeleid beter wordt onderbouwd. Daardoor wordt de kans veel kleiner dat wormen ongevoelig worden voor de werkzame stoffen.

De paardendierenartsen hebben nu de taak gekregen om met iedere paardenhouder na te gaan welk besmettingsgevaar hun paarden lopen. Op basis van die informatie zullen ze u adviseren over de beste ontwormingsstrategie in uw specifieke situatie.

Met behulp van een mestonderzoek kan bepaald worden of het noodzakelijk is om een paard te ontwormen. Tevens blijkt uit het mestonderzoek met welk type wormen het paard is besmet, de mate van besmetting en de mate van zanduitscheiding.

Het is van belang om ‘verse’ mest (1-2 mestballen) in te leveren voor het mestonderzoek. Dit onderzoek vindt plaats in ons eigen laboratorium op de praktijk in Ell. De kosten daarvoor houden wij zo beperkt mogelijk. Na de telefonische bespreking met u van de uitslag kunnen, indien nodig, de ontwormingsproducten zonder verder recept op de praktijk worden gekocht.