Orthopedie

Problemen aan het bewegingsapparaat

Onder orthopedie verstaan we de leer die alles omvat wat met steun en beweging te maken heeft. Dit gaat dus over botten, gewrichten, spieren en pezen. Als een hond mank loopt heeft hij een probleem met het bewegingsapparaat oftewel de botten, gewrichten en/of spieren.

In de praktijk in Ell werken Klaas Besieux en Stef Koolen als de orthopeden voor hond en kat. Wij behandelen huisdieren met een simpele verstuiking, waarvan de kreupelheid met rust en medicatie op te lossen is. Daarnaast krijgen we ook honden doorgestuurd met meer ingewikkeldere kreupelheden, de zogenaamde 2de lijns patiënten. Dan is meestal een meer uitgebreid onderzoek en behandeling nodig.

Loopt uw huisdier kreupel, dan is het belangrijk om te weten waar dit vandaan komt. Door een goed onderzoek van de gewrichten en spieren kunnen we vaak al een diagnose stellen. In sommige gevallen is het nodig om verder onderzoek uit te voeren of om bevindingen na een onderzoek te bevestigen. We starten dan met röntgenopnamen. Voor het maken van röntgenfoto’s is soms een sedatie nodig. Soms is verder onderzoek nodig om tot een diagnose te komen. We kunnen u dan verwijzen voor het maken van een CT- of MRI-scan of een kijkoperatie uit te voeren in een gewricht, een arthroscopie.

Als eenmaal een diagnose is gesteld, stellen we een plan van aanpak op. Een groot deel van de kreupelheidsklachten zijn met voldoende rust en een ontstekingsremmende pijnstiller goed op te lossen. Bij andere problemen zoals een gescheurde kruisband of elleboogdysplasie is het nodig om een operatie uit te voeren.