Oorontsteking

Hond

Oorontsteking is een vaak voorkomend probleem

Een oorontsteking wordt altijd door een onderliggend probleem veroorzaakt, zoals een allergie, oormijten  of een grasaar. Allergieën zijn in 90% van de gevallen de trigger voor het ontstaan van de oorontsteking. Vaak zien we bij honden met een allergie ook roodheid of jeuk op andere plaatsen, zoals tussen  de tenen, in de liezen en onder de oksels.

In het begin kan het zijn dat er alleen maar een rood en gezwollen oor zichtbaar is. Dan worden de zweetklieren en talgklieren van de gehoorgang te actief, waardoor lichaamseigen bacteriën en gisten zich gaan ontwikkelen tot een infectie. Welke infectie de belangrijkste rol speelt, onderzoeken we door middel van een uitstrijkje  van het oorsmeer. Dit uitstrijkje wordt gekleurd en bekijken we onder de microscoop.

Video otoscopie

Soms gaan deze infecties door het trommelvlies en wordt het middenoor aangetast. Om dit in beeld te brengen gebruiken we een camera (video otoscoop). Om een goed beeld te krijgen in de diepte van de gehoorgang, wordt de hond voor een video otoscopie verdoofd. Alleen op die manier kan de gehele gehoorgang en het trommelvlies goed in beeld gebracht en beoordeeld worden.

Oorontstekingen veroorzaakt door allergieën komen vaak terug. Het doel van de behandeling is, om in de toekomst de allergie en daarmee de oorontsteking zo goed mogelijk onder controle te houden. Een allergie gaat niet over, maar moet onder controle worden gehouden.

Kat

Bij katten komen ook oorontstekingen voor, maar wel in veel mindere mate.

Bij kittens zien we vaak problemen in de oren, waarbij oormijten de boosdoeners zijn. Bij volwassen katten zien we dit probleem minder, maar ook bij volwassen katten kunnen oormijten de oorzaak zijn van een ontsteking in de oren. Dit is een heel vervelend probleem, maar redelijk makkelijk op te lossen door middel van een lokale oorzalf of pipetjes in de nek. Bij katten moeten we poliepen in het oor ook zeker als oorzaak van een oorontsteking noemen. Zo’n poliep kan diep in het oor zitten of zelfs in het middenoor en groeit dan door het trommelvlies in de uitwendige gehoorgang. Dit geeft vaak vervelende ontstekingen, waar de kat veel last van heeft. Hij zal vaak schudden met de kop en soms aan het oor willen krabben.

Bij dit laatste probleem is het belangrijk zo goed mogelijk in beeld te brengen waar de poliep zit en deze dan zo ver mogelijk te verwijderen. Hiervoor moet de kat verdoofd worden en wordt er gebruik gemaakt van de video otoscoop voor de behandeling.