Chirurgie

Onze ruim uitgeruste operatiekamer is geschikt voor twee operaties tegelijk. Beide operatieplekken zijn uitgerust met een gasnarcose apparaat en bewaking. In de ruime voorbereiding worden de patiënten geschoren en gewassen, waarna ze naar de operatiekamer worden vervoerd. Hier worden ze aangesloten aan de controle apparatuur en zuurstof. Vóór de operatie wordt de patiënt onder narcose gebracht en krijgt pijnstilling en eventuele andere medicatie toegediend. De patiënt moet 12 uur voor de operatie nuchter zijn (uitgezonderd konijnen en knaagdieren). Dit verkleint de kans op complicaties tijdens de narcose. Drinken mag natuurlijk wel. Tijdens de operatie wordt de patiënt nauwlettend gecontroleerd door de anesthesie assistente. Na de operatie worden de patiënten uitgewassen, dit wil zeggen dat extra zuurstof toegediend wordt om longen vrij van narcosegassen te hebben. Na controle van de temperatuur wordt de patiënt in de recoveryruimte gelegd om verder wakker te worden. Er wordt een grote variatie aan operaties uitgevoerd in onze operatieruimte. Bijvoorbeeld van sterilisatie tot gebroken poot en van knobbel verwijderen tot TTA.

Laparoscopische versus klassieke sterilisatie teef

De sterilisatie van de teef is eigenlijk een castratie, de eierstokken (ovaria) worden immers volledig verwijderd. In de volksmond wordt dit nog vaak sterilisatie genoemd. Bij de laparoscopische operatie wordt er via twee kleine incisies gewerkt. Door de ene opening wordt de camera naar binnen gebracht en het andere kanaal is het werkkanaal, waardoor de instrumenten worden ingebracht. Door deze laatste opening worden ook de eierstokken verwijderd. Doordat er via zeer kleine incisies gewerkt wordt, zijn er ook maar een of twee hechtingen nodig. Dit geeft weinig problemen voor de hond, waardoor ze sneller herstellen en minder pijn ervaren. 

Bij de klassieke methode wordt een iets grotere incisie gemaakt, waardoor de eierstokken worden verwijderd. Als de baarmoeder er afwijkend uitziet wordt ook de baarmoeder verwijderd. Na de operatie krijgt de hond een rompertje aan dat de wond beschermd of kan er worden gekozen voor een kraag. Dit adviseren we, zodat de wond goed beschermd blijft en er niet aan gelikt kan worden of de hechtingen eruit gehaald worden. Op deze manier zal de wond het snelst genezen.  

Beide operaties gebeuren onder volledige narcose.

   Informatiebrief castratie van de teef


Fractuur

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook bij uw huisdier. Helaas zien we regelmatig een hond of kat met een gebroken poot. Dit kan gebeuren na een aanrijding, maar soms lijkt een breuk ook door een misstap te ontstaan. Het is altijd belangrijk om de toestand van het hele dier te bekijken en daardoor kan het zijn dat een gebroken poot niet het belangrijkste probleem is. We kunnen bijvoorbeeld denken aan een bloeding. Dit vraagt dan eerst behandeling en als de patiënt stabiel is, wordt de betreffende poot verder bekeken. Er worden dan röntgenfoto’s gemaakt, in twee richtingen om een goed beeld van de breuk en de positie van de botdelen te krijgen. 

De behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit een spalk, een plaat met schroeven of schroeven alleen. Voor welke methode gekozen wordt, is afhankelijk van de breuk, de patiënt en van de leeftijd.


BOAS operatie

BOAS staat voor Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome en komt vooral voor bij kortsnuitige honden zoals de franse en engelse Bulldog en Shih Tzu. Deze honden hebben vaak een luidruchtige en bemoeilijkte ademhaling, die verergert bij inspanning.

Bij een BOAS operatie worden de neusvleugels gecorrigeerd, het zacht gehemelte wordt ingekort en soms worden ook de uitpuilende laryngeale zakjes verwijderd. In welke mate dit moet gebeuren, wordt tijdens de operatie bekeken.

   Informatiebrief BOS - operatie