Euthanasie

Altijd een moeilijk moment

Het is geen leuk onderwerp maar we kunnen er niet omheen. Iedere eigenaar wordt vroeg of laat geconfronteerd met het eind van het leven van hun huisdier. Eén van de moeilijkste beslissingen, die u als eigenaar misschien ooit moet maken is de beslissing om uw dier te laten inslapen. Onze dierenartsen zijn er om met u te overleggen en samen tot een besluit te komen wat het beste is voor uw huisdier.

Hoe gaat euthanasie in zijn werk?

Uw huisdier wordt eerst met een injectie in slaap gebracht, dit heeft 5 tot 10 minuten tijd nodig om in te werken. Als het dier volledig in slaap is en niets meer voelt wordt de tweede injectie gegeven. Dit is een injectie met een overdosis aan slaapmiddel. Na het geven van deze injectie zal binnen enkele minuten het dier snel en pijnloos zijn ingeslapen. De dierenarts zal altijd nauwkeurig controleren of het dier is overleden.

Wat kunt u verwachten op het moment dat uw dier ingeslapen wordt?

  • Uw dier kan een laatste diepe zucht geven of de bek open doen
  • Uw dier kan de urine/ontlasting laten lopen
  • Uw dier kan spierspasmen krijgen (dit komt soms voor bij katten)
  • De ogen blijven open

Wat zijn de mogelijkheden na het overlijden?

Begraven

Er zijn op verschillende plekken in Nederland dierenbegraafplaatsen. Ook is bij de meeste gemeenten het begraven van uw huisdier in de tuin toegestaan. Zorg hierbij wel dat de kuil voldoende diep is (minimaal 75 cm).

Crematie

Wij werken samen met dierenuitvaartcentrum in Roermond. Hier kunt u kiezen voor groepscrematie van uw huisdier of individuele crematie. Ook bestaat de mogelijkheid om uw huisdier op te laten baren, waarna u nog een moment van afscheid kunt nemen. Uw persoonlijke wensen kunnen met een medewerker van het crematorium besproken worden.

Destructie

Alle dieren, die niet worden begraven of gecremeerd, worden via destructie vernietigd. Hierbij worden dierlijke materialen verwerkt tot biobrandstoffen.