Tandheelkunde

Zorgen voor het gebit van uw huisdier

De tandheelkunde omvat de zorg voor het gebit van uw huisdier. We zien voornamelijk gebitten van honden, katten en konijnen. Bij deze diersoorten behandelen we problemen in de mond of nog liever, voorkomen we problemen in de mond. Goede zorg voor het gebit is dan ook heel belangrijk.​

Hond

Wij kunnen u begeleiden in het goed verzorgen van het gebit van uw hond en bij problemen maken we samen een plan van aanpak. Dit kan gaan over een professionele reiniging van het gebit met dentale röntgenopname eneventueel extracties van tanden of kiezen, tot een wortelkanaalbehandeling of beugel voor de hond. Bij pups is het al belangrijk om te controleren of het wisselen van de tanden goed gaat en later of het goed gaat met de tanden en kiezen zelf. Ons tandheelkundig team bestaat uit Dierenarts Sarah Vanherk, Dierenarts Lotte Meeuws en assistentes Anke, GeraldineIrma, en Sanne.

De eerste stap is de controle van het gebit bij de wakkere hond en dan wordt samen met u bepaald wat de beste behandeling is voor uw hond. Indien nodig wordt er een nieuwe afspraak ingepland voor de daadwerkelijke behandeling van het gebit met eventuele röntgenfoto’s en extracties.

Een professionele gebitsreiniging gebeurt altijd onder algehele verdoving. Bij de slapende hond wordt na de gebitsreiniging de controle van het gebit en tandvlees verder doorgezet en kan alles nog beter gecontroleerd worden en meteen behandeld indien nodig. Door middel van die dentale röntgenfoto’s kunnen we ook het gebied onder het tandvlees in beeld brengen.

Gebitsproblemen bij honden komen veel voor. Vaak zonder dat we het weten, omdat we het niet zien of het niet weten. Ook de tanden van een hond moeten gepoetst worden, net zoals bij onszelf. Eenmaal daags poetsen is bij honden voldoende. Als u dagelijks de tanden van de hond poetst, zal het sneller opvallen als er ergens een probleem ontstaat. De hond zal anders reageren op de aangedane plaats of het tandvlees kan bijvoorbeeld gaan bloeden. Dit wijst op ontsteking van het tandvlees en dan is het zeker belangrijk om te blijven poetsen. Als het met poetsen niet verbetert, is het beter om naar de praktijk te komen.

Als we niet poetsen en er een probleem in de mond ontstaat, is de mondgeur vaak het eerste signaal dat we krijgen. De hond blijft vaak goed eten, al gooien ze soms het voer wel van de ene kant van de mond naar de andere kant.

U kunt altijd een afspraak maken bij een van onze gebitsassistentes voor een gratis controle van het gebit. Dan kunnen we een eerste indicatie geven van het probleem en van de oplossing en de daarbij horende kosten.

Laat het gebit van uw hond twee maal per jaar controleren om problemen zoveel mogelijk voor te blijven.

Katten

Bij katten komt voornamelijk ontstoken tandvlees en resorptie van tanden voor. Dit kan al op heel jonge leeftijd voorkomen. Ook hierbij is dagelijks poetsen een belangrijke stap in de preventie van problemen. Begin op jonge leeftijd en poets de tanden een maal per dag. Indien er problemen in de mond zijn, is het vaak nodig om onder verdoving het gebit te bekijken. Om een goed beeld te krijgen van de gehele tand en dus ook de wortel die niet zichtbaar is boven het tandvlees, is het nodig om een röntgenfoto van de tanden te maken, dentale röntgen wordt dit genoemd. Aan de hand van deze dentale röntgenfoto’s kunnen we beoordelen hoe de toestand van de tand en zijn omgevend weefsel is, ook onder het tandvlees. Dentale röntgenfoto’s geven zicht op dat wat voor ons oog verborgen is, door tandvlees en kaakbot. Dit bepaalt in een grote mate de verdere aanpak en prognose van een gebit van een kat.

Konijn

Tandproblemen bij het konijn komen ook veelvuldig voor. Deze problemen worden voor een groot deel veroorzaakt door fouten in de voeding. De voeding bij het konijn is heel belangrijk voor zowel het goed functioneren van de tanden, als van de darmen. En daarbij is de kwaliteit van de voeding van belang, maar zeker ook de hoeveelheid. Konijnen zouden altijd hooi tot hun beschikking moeten hebben en daarnaast krijgen ze een kleine hoeveelheid brokjes. Dierenarts Loes Fila behandelt voornamelijk de konijnen en knaagdieren.