Bedrijfsbegeleiding

Optimaliseren en optimaal houden

Voor melkgeitenhouders verzorgen wij bedrijfsbegeleiding om de diergezondheid en technische resultaten te verbeteren of optimaal te houden. De bedrijfsdierenarts neemt tijdens de bedrijfsbezoeken de bedrijfsvoering door met de melkgeitenhouder. Hierbij zal gekeken worden naar vruchtbaarheid, melkproductie, klauwgezondheid, uiergezondheid en de opfok van jonge geitjes en bokjes. De punten die hierbij een grote rol spelen, zijn huisvesting, management en voeding. Een bedrijfsbezoek is gebaseerd op goed overleg tussen dierenarts en melkgeitenhouder.

Ook de regelmatig terugkerende ziektepreventie maatregelen, zoals vaccinatieprogramma’s tegen Q-koorts worden tijdens een dergelijk bedrijfsbezoek uitgevoerd. Waar nodig wordt overlegd met de Gezondheidsdienst of voorlichters uit de voedingsindustrie.

Bij melkgeiten is een maandelijks bedrijfsbezoek nog niet standaard ingeburgerd. Een regelmatig terugkerende controle van de bedrijfsresultaten haalt echter eerder minpunten uit het systeem. En uiteindelijke heeft dat meer positieve opbrengst.