Kreupelheden

Pijn

Een paard, dat kreupel is, heeft in meer of mindere mate pijn. Het paard wil het betreffende pijnlijke lichaamsdeel zoveel mogelijk ontlasten en vertoont daarom een ongewone gang. De oorzaken van kreupelheid kunnen zeer uiteenlopend zijn: overbelasting, peesbeschadiging, gewrichtsslijtage, spierpijn, trauma (bijv. klap van een ander paard, valpartij).

Kreupelheidsonderzoek

Bij een kreupelheidsonderzoek wordt gezocht naar de oorzaak van de kreupelheid. De aanleiding is soms moeilijk te achterhalen, omdat het zeer acuut is opgetreden of omdat de eigenaar niet altijd zicht heeft op wat een paard allemaal doet, in de wei bijvoorbeeld. Door verschillende onderzoeken systematisch uit te voeren, kunnen wij erachter komen, waar de pijn gelokaliseerd is, wat er aan te doen is en hoe de prognose zal zijn voor het gebruik van het paard.

Gestart wordt met een klinisch onderzoek, waarbij de benen worden bekeken en worden nagevoeld op pijnlijkheid, verdikkingen en warmteverschillen. Daarnaast wordt het paard in beweging beoordeeld, op de rechte lijn, de harde volte en de zachte volte. Vaak laat een paard de kreupelheid duidelijker zien in draf, op een verharde ondergrond of na buigen van het pijnlijke been.
Na het klinisch onderzoek wordt verder gegaan met een geleidingsanesthesie. Daarbij wordt een verdovend middel rondom de zenuw gespoten. Zo wordt in een gedeelte van het been het gevoel uitgeschakeld en wordt dus geen pijn waargenomen. Ook kan met hetzelfde doel direct in een gewricht een verdovend middel worden gespoten. 
Als er enige tijd na de injectie een duidelijke verbetering optreedt bij het paard in beweging, betekent dit, dat de pijn grotendeels is uitgeschakeld en dat de oorzaak van de kreupelheid in het verdoofde gebied zit. Zo kan stapsgewijs worden bepaald waar de pijn gelokaliseerd is.

Röntgenologisch of echografisch onderzoek

Vervolgens wordt een nader onderzoek ingesteld met behulp van röntgenologisch en/of echografisch onderzoek. Door botstructuren en weke delen zichtbaar te maken kan een afwijking worden vastgesteld. Wij bespreken de uitkomst van de onderzoeken met u en geven u daarbij een passend advies voor de behandeling en het toekomstige gebruik van het paard tijdens en na het herstel.