Castraties

Jonge hengsten

Castraties worden meestal uitgevoerd op een leeftijd van 1-2 jaar. Uiteraard kan een hengst ook op latere leeftijd gecastreerd worden.

Er zijn diverse methoden om een hengst te castreren. In de praktijk worden de meeste paarden halfbedekt gecastreerd. Dit betekent dat de zaadstreng wel afgebonden wordt, maar de huid niet wordt gesloten. Het voordeel van deze methode is dat de wond goed kan draineren. Bij een halfbedekte castratie is het juist van belang dat een paard de dagen na castratie veel beweging krijgt. 

Het paard kan zowel staand als liggend gecastreerd worden. Wij voeren de castraties op de praktijk en aan huis uit.  Het voordeel van de castratie op de praktijk is dat het paard onder kliniekomstandigheden gecastreerd wordt en na castratie goed in de gaten wordt gehouden om complicaties zoveel mogelijk voor te blijven. U kunt het paard ’s ochtends brengen en aan het einde van de dag weer ophalen.

Het is van belang dat de hengst op het moment van de castratie gezond is, geënt tegen tetanus, halstermak is en beide testikels zijn ingedaald.