Oog

Knijpen met het oog

In en om een oog kunnen verschillende problemen voorkomen. Het kan gaan om een simpele infectie in het oog, waarbij wat pussige uitvloei uit het oog komt, tot verkleuringen en pijn van de gehele oogbol. Een oog is altijd reden tot alertheid. Bij twijfel, altijd even overleggen met de praktijk. Hieronder omschrijven we enkele problemen die voor kunnen komen in een oog.

Glaucoom oftewel te hoge oogdruk komt regelmatig voor, meestal bij oudere honden of katten. Door een oogdrukmeting kan de diagnose gesteld worden. Soms is verder onderzoek nodig, o.a. een bloedonderzoek. De behandeling kan dan worden ingesteld en zal na een paar weken gecontroleerd worden. Dan wordt opnieuw de oogdruk gemeten en afhankelijk van de gemeten oogdruk wordt de behandeling bijgesteld.

Beschadigingen van het hoornvlies kunnen verschillende oorzaken hebben. De hond of kat knijpt met het oog en vaak is er meer ooguitvloei. Door middel van een fluorescerende kleurstof die we in het oog aanbrengen, kan een beschadiging zichtbaar gemaakt worden. Gaat het om een acute beschadiging van het oog, dan zal de behandeling bestaan uit een druppel of een oogzalf waarmee u thuis uw huisdier gaat behandelen. Bij een chronisch of terugkerend probleem, kan een andere behandeling nodig zijn. In sommige gevallen wordt het oog onder verdoving behandeld door middel van opfrissen van de wond tot het aanbrengen van een verbandlens.

Een blauwe waas op het oog kan verschillende oorzaken hebben. Als eerste is het belangrijk om te weten of de blauwe waas op of in het oog zit. Als de blauwe waas op het oog zit, wijst dit op een zwelling van het hoornvlies. En als de blauwe waas in het oog zit, is dit meestal een probleem van de lens, zoals bijvoorbeeld bij staar. Goed oogonderzoek is in beide gevallen altijd de eerste stap.