Plasproblemen

Blaasontsteking tot incontinentie

Problemen met plassen kunnen variëren van niet kunnen plassen, veel plassen of vaak plassen tot incontinentie problemen. Als u komt met uw huisdier met plasproblemen, is het altijd belangrijk om al een plasje mee te nemen. Dan kunnen we dit op de praktijk onderzoeken en meteen gericht verdere stappen ondernemen.

Bij een blaasontsteking is de klacht meestal dat de hond of kat vaak moet plassen. Soms zie je dat hij vaak de houding aanneemt om te plassen, maar dat er niets komt. Ook dit is belangrijk om te weten. Zeker bij een kater is dit een probleem dat vaak voorkomt en dit is altijd reden om direct naar de praktijk te bellen. Als er geen urine komt, kan dit wijzen op een verstopping van de plasbuis.

Als de hond of kat veel plast is het belangrijk om te weten of hij ook veel drinkt. Meet de hoeveelheid water die hij drinkt per 24 uur. Moet u vaker een drinkbak vullen dan normaal of drinkt de hond uit elke plas of emmer water die hij tegenkomt, dan is het het best om met de hond naar de praktijk te komen en urine mee te nemen.

Plast de hond of kat op vreemde plaatsen binnen, dan is het belangrijk om het onderscheid te maken tussen bewust of onbewust plassen. Dit is namelijk het verschil tussen een gedragsprobleem of incontinentie. Ook is het belangrijk om te meten hoeveel hij drinkt per 24 uur.