Hoesten

Kriebelhoest of slijm ophoesten

Hoesten is een natuurlijke reactie om de luchtwegen schoon te houden. Bij honden komt hoesten regelmatig voor. Katten hoesten zelden. Het is altijd belangrijk om eerst te bepalen of het om hoesten gaat. Ze laten dit op de praktijk meestal niet zien, daarom is het belangrijk om thuis een filmpje van de klacht te maken. Dit is een goede aanvulling tijdens het consult. Klachten die ook op hoesten kunnen lijken, zijn kokhalzen, reverse sneezing of braakneigingen.

Bij een hoestende pup zullen andere oorzaken een rol spelen dan bij een volwassen of oudere hond. En de frequentie van hoesten en mate van ziek zijn van de hond is belangrijk in het onderzoek en de eventuele behandeling. Oorzaken van hoesten kunnen onder andere zijn: verslikken, infectie of hartproblemen.

De meeste hoestklachten gaan vanzelf over en sommige problemen kunnen we oplossen met ontstekingsremmers. Er zijn echter ook problemen die hoestklachten geven, die we in het beste geval kunnen stabiliseren. Om die reden zal de oorzaak van het probleem gezocht moeten worden en daarbij kunnen röntgenfoto’s nodig zijn of soms zelfs een echo. Dit traject zal meerdere stappen en dus ook tijd in beslag nemen. U kunt een nieuwe afspraak maken voor een vervolgonderzoek en na een bepaalde tijd volgt er een controle.