Ziektebeelden

Plaskater

Wetenschappelijke naam
FLUTD: Feline Lower Urinary Tract Disease

Wat is het?
Vooral bij gecastreerde katers, vaak met overgewicht, komen regelmatig blaasontstekingen voor. Een dergelijke blaasontsteking kan lijden tot een verstopping van de plasbuis. De verstopping kan bestaan uit ontstekingscellen en gruis dat in de urine gevormd kan worden. Het gruis kan spontaan gevormd worden of door onstekingsreacties. Dit kan tot een levensgevaarlijke situatie lijden.

Symptomen
De kat heeft telkens aandrang om te plassen. Soms gaat hij telkens naar de kattenbak en sommige katten gaan plots op vreemde plaatsen plassen wat hij normaal nooit doet. Controleer altijd of er nog plasjes uitkomen of dat er niets komt of slechts druppels. Als er slechts druppels komen, kan dit betekenen dat de kat elke druppel die in de blaas komt eruit perst of de uitgang van de blaas is verstopt en door de grote druk van de blaas loopt er af en toe een druppel langs de verstopping. Aan de buitenkant ziet het druppelen er hetzelfde uit, maar het kan wel van levensbelang zijn om het verschil te weten.

Diagnose
De diagnose kan gesteld worden aan de hand van een urine staal dat opgevangen kan worden met behulp van speciale plastic kattenbakkorrels en een pipetje. Indien er geen of te weinig urine komt, moet de kat zelf naar de praktijk komen voor onderzoek. Bij twijfel kunt u beter de kat laten onderzoeken.

Behandeling
De behandeling is afhankelijk van de ernst van het probleem. Meestal moet het medicamenteus behandeld worden en soms moet de kat gecatheteriseerd worden onder verdoving, zodat de urineweg vrij is en de blaas tot rust kan komen. De vorming van het gruis in de urine kan worden verminderd door aangepast voer.

Preventie
Zorg voor een goed gewicht van uw kat en probeer hem te stimureren om voldoende te bewegen.


Schildklierprobleem

Wetenschappelijke naam
Hyperthyroïdie

Wat is het?
Bij katten komt voornamelijk een te snel werkende schildklier voor (Hyperthyroïdie). Dit geeft een overproductie van schildklierhormoon.

Symptomen
Het gaat meestal om oudere katten die sterk vermagerd zijn ondanks dat ze erg goed eten en drinken. Soms is braken een hoofdklacht.

Diagnose
De diagnose wordt gesteld door in het bloed de schildklierhormoon (T4) concentratie te meten.

Behandeling
De behandeling van hyperthyroïdie kan bestaan uit een behandeling met een preparaat dat de productie van T4 doet dalen. Soms is een operatie aangewezen om de aangetaste schildklier te verwijderen. Verder bestaat er nog een mogelijkheid om de kat te behandelen met een radioactieve stof die het aangetaste schildklierweefsel kapot maakt. 


Suikerziekte

Wetenschappelijke naam
Diabetes Mellitus

Wat is het?
Suikerziekte is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel (bloedglucosespiegel) niet goed kan regelen. Normaal wordt de bloedsuikerspiegel op peil gehouden door insuline. Dit wordt geproduceerd in de alvleesklier (pancreas) en uitgescheiden in het bloed. Insuline regelt het verbruik en de opslag van suiker. Bij katten ontstaat suikerziekte op dezelfde manier als ouderdomssuiker bij mensen. Te weinig beweging en overgewicht zijn belangrijke factoren die de kans op het ontstaan van suikerziekte verhogen. Hierdoor worden de cellen minder gevoelig voor insuline en is er dus meer insuline nodig om toch de normale bloedsuikerwaarde te krijgen.

Symptomen
De klachten zijn veel drinken en veel plassen en veel eten. Ondanks het veel eten, vallen de katten uiteindelijk toch af omdat glucose een belangrijke brandstof is, die nu via de nieren verloren gaat.

Diagnose
Om tot een diagnose te komen, moeten we bloedprikken om het suikergehalte in het bloed te meten. Bij katten met suikerziekte wordt ook glucose (suiker) in de urine uitgescheiden, maar dit geeft enkel een qualitatieve uitslag en geen quantitatieve uitslag. Dus moet er altijd ook bloed geprikt worden.

Behandeling
De behandeling van diabetes mellitus kan bij katten enkel gebeuren door middel van injecties insuline. Het is bij katten niet mogelijk te behandelen met tabletten zoals bij sommige mensen wel mogelijk is. De kat wordt twee maal per dag insuline gespoten. Katten willen vaak het liefst de hele dag voeding tot hun beschikking hebben. Dit mag ook tijdens de behandeling, maar het is wel van belang dat hij per dag de zelfde hoeveelheid krijgt en liefst van ongeveer dezelfde samenstelling. Afvallen is bij katten vaak ook erg belangrijk, maar wel op een verantwoorde manier.

Controle
Het beste controle moment is 3,5 uur na de insuline-gift. Op dat moment is de glucose spiegel het laagst en kunnen we evaluren of we de dosering moeten aanpassen.

Nieuws