Ziektebeelden

Beenmergdepressie

Bij vrouwelijke fretten die niet gecastreerd zijn en geen mannetjes in hun leefomgeving hebben, komt beenmergdepressie voor. Een vrouwelijke fret krijgt pas een eisprong nadat ze gedekt wordt. Als ze niet gedekt wordt, blijft ze erg lang loops (bv. van maart tot augustus). Dit zorgt voor een langdurige verhoging van vrouwelijke hormonen in het bloed, die de werking van het beenmerg onderdrukken. Het beenmerg zorgt normaal voor de aanmaak van de rode en witte bloedcellen. Indien dit onderdrukt wordt, krijgt de fret een tekort aan deze bloedcellen en dit kan zelfs lijden tot de dood.

De symptomen kunnen zijn slijmerige uitvloei uit de vagina, vermageren, bleke slijmvliezen, sloomheid en soms kaalheid onder de buik en staart.

De behandeling bestaat uit castratie van de fret, indien ze nog in voldoende goede toestand verkeert. Als tussenoplossing kan de fret een injectie krijgen die de loopsheid stopt en haar dan op een later tijdstip steriliseren als ze in beter conditie verkeert.

Preventief kunnen jonge fretjes waar niet mee gefokt wordt, het best op een leeftijd van 6-8 maanden gecastreerd worden. Anti-loopsheidinjecties kunnen ook gegeven worden, maar die kunnen heel wat nare bijwerkingen hebben.

Insulinoom

Bij fretten is een insulinoom een veel voorkomende tumor van de alvleesklier. Dit komt meestal op latere leeftijd voor. Door dit insulinoom produceren ze een teveel aan insuline en daardoor ontstaat een suikertekort in het bloed (hypoglycemie). Je kan het zien als het omgekeerde van suikerziekte (diabetes mellitus).

De symptomen zijn weinig spelen en veel slapen. Vaak vertoont hij spierzwakte waardoor hij loopt alsof ze dronken zijn, het hoofd heen en weer wiegt of zelfs omvalt. Soms zien we veel speekselen en aan het bekje krabben. De fret vermagert en zit vaak slecht in de vacht. In een vergevorderd stadium kan zelfs een comateuse toestand worden bereikt.

De diagnose wordt gesteld aan de hand van bloedonderzoek en soms is de tumor op echobeelden te zien.

De behandeling bestaat soms uit het operatief verwijderen van de tumor, wat wij zelf niet doen. Een tijdelijke verbetering kan bereikt worden door een injectie die de insulineproductie remt. Dit heeft wel bijwerkingen.
Als het bekend is dat dit het probleem is, kunt u problemen proberen te voorkomen door de fret frequent te voeren met eiwitrijk voer (gekookt of gebakken vlees, blikvoer is hiervoor minder geschikt).
Indien uw fret plots zeer zwak wordt of een epileptiforme aanval krijgt (schuim op de mond, stuipen, geen reactie meer geeft op prikkels) kunt u hem het best meteen een theelepeltje honing of stroop op het tandvlees smeren of wat druivensuiker oplossen en in het mondje druppelen en contact met ons opnemen.

Oormijt

Een infectie met oormijten komt vaak voor bij fretten.  De oormijten worden gemakkelijk overgedragen door direct contact of brengen het mee vanuit het nest. Een diagnose is eenvoudig te stellen door met een otoscoop in de oren kijken. De behandeling is nog eenvoudiger, nl. met een pipetje Advocate achter in de nek.

Nieuws