Tandheelkunde

Naast de normale gebitscontrole en gebitssanering, voeren wij ook wortelkanaalbehandelingen uit en plaatsen wij overkappingen en beugels.

Voor tandsaneringNa tandsanering

Vanaf het moment dat uw hond nog maar een pup is, is het belangrijk om het gebit te controleren. Om te zien of de tanden goed aangelegd zijn en goed wisselen. Dit zullen wij u uitleggen bij de vaccinaties. Het is belangrijk ook rond de leeftijd van 6 maanden te controleren of de tanden goed wisselen. Soms kan het zijn dat de melktand naast de volwassen tand blijft bestaan. Deze zogenaamde persisterende melktanden kunnen het best verwijderd worden. Bij de jaarlijkse controle voor de vaccinatie wordt standaard een gebitscontrole uitgevoerd. En mochten er tussentijds problemen zijn, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Pijl geeft melkhoektand aanPijl geeft overgang kroon - wortel aan

Hierboven ziet u een foto van de melkhoektand in de mond van een jonge hond. De pijl wijst naar de melkhoektand, deze is scherper en smaller dan de blijvende tand. Op het tweede plaatje is te zien hoe lang de wortel van deze tand is, de pijltjes geven de tandhals aan, daaronder is de tandwortel en daarboven de kroon (het zichtbare gedeelte).

Bij de volwassen hond blijft het belangrijk het gebit goed te controleren. Om de beste zorg te geven is het van belang om elke dag te poetsen. Hiermee kunt u het beste beginnen als uw hond nog een pup is; hoe jonger, hoe beter en vaak ook hoe makkelijker het gaat. Laat hem eerst wennen aan een gaasje rond de vinger gewikkeld of een kleine tandenborstel met hondentandpasta. Wrijf hiermee langs de tanden en kiezen. Houdt het in het begin kort en beloon uw puppy uitbundig, het liefst door middel van een spelletje en niet door een koekje.

Elke dag wordt er tandplak in de mond gevormd en dit wordt binnen 24 uur in tandsteen omgezet. In het begin is dit nog niet zichtbaar, maar het stapelt zich snel op. De ene hond heeft er meer aanleg voor dan de andere, waardoor de ene hond op 2 jarige leeftijd al veel tandsteen heeft en een andere hond met 8 jaar nog een mooi gebit lijkt te hebben. Onder de tandsteenlaag stapelen bacteriën zich op en veroorzaken ontstekingen in het tandvlees. De eerste signalen hiervoor zijn een rood randje van het tandvlees. Dit is al het begin van een ontsteking.

Om problemen te voorkomen, is het van belang om ook het gebit tijdig te laten controleren. Bij de jaarlijkse enting wordt hier naar gekeken en in de maand maart organiseren we de "Maand van het gebit" om de aandacht extra op het gebit te vestigen. U kunt altijd een afspraak maken voor een gratis gebitscontrole bij de volgende assistentes Irma, Anke of Dana. We maken dan samen met u een plan van aanpak.

Nieuws