Nieuws algemeen

Let op met vliegen!

Het is weer de tijd van het jaar, de vliegen en muggen komen weer massaal naar buiten (en binnen)! Een plakkerige of natte achterhand van een konijn kan vliegen aantrekken, waardoor eitjes worden gelegd en maden kunnen ontstaan. Dit is een gevaarlijke aandoening! Mocht u uw konijn zo goed mogelijk willen beschermen deze zomer, heeft Dierenartsenpraktijk Ell een spray die op het konijn te gebruiken is, om myasis te voorkomen.

Om virale ziektes zo veel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk om uw konijn tijdig te laten vaccineren.

Welke ziektes?

Myxomatose:
Myxomatose is een virusziekte bij konijnen die overgebracht wordt door stekende insecten zoals muggen en vlooien. Het myxomatosevirus is verwant aan het pokken virus. Het geeft na intrede in het lichaam eerst zwellingen aan mond, oogleden en anus en vervolgens aan de oren. Na ongeveer een week krijgt het konijn vaak longonsteking wat meestal dodelijk is.

RHD 1:
Viraal heamorrhagisch syndroom (VHS ook wel RHD: rabbit heamorrhagic disease) oftewel bloederziekte is een virusziekte bij konijnen die overgebracht wordt door direct contact, via besmet groenvoer of via stekende insecten zoals vlooien of muggen. Besmette konijnen worden ernstig ziek en overlijden meestal binnen 24 tot 48 uur. Hiertegen is geen behandeling mogelijk.

RHD 2:
Rabbit heamorrhagic disease de nieuwe variant is al langer in o.a. Frankrijk bekend, maar kwam hier nog niet voor. Besmetting leidt tot een ernstig ziek konijn. Er kunnen klachten van benauwdheid, zenuwsymptomen en bloedingen voorkomen. Bij deze variant overlijden de konijnen vaak na 3 tot 5 dagen. Ook hier is geen behandeling mogelijk.

De vaccinatie van uw konijn bestaat uit 2 injecties onder de huid. Een lichamelijk onderzoek en eventueel nagels knippen horen hierbij. Als uw konijn niet fit is, kunnen we de vaccinatie het best uitstellen.
Tegen Myxomatose en RHD 1 hoeft maar 1x per jaar gevaccineerd te worden, tegen RHD 2 moet 2x per jaar gevaccineerd worden.

Vaccinatie kan al vanaf een leeftijd van 5 weken. Wordt een konijntje al voor de leeftijd van10 weken gevaccineerd tegen RHD 2, dan moet dit na 6 weken nog geboosterd worden.

Wanneer?

Is uw konijn bijvoorbeeld in de maand mei vorig jaar gevaccineerd, dan kunt u hiervoor het best uiterlijk in de maand mei weer een afspraak maken. Is uw konijn nog niet gevaccineerd, dan kunt u hem het beste in het voorjaar laten vaccineren. U kunt telefonisch een afspraak maken via telefoonnummer 0495-551225.

Op zaterdag 20 mei zijn dierenarts Marina Berkers en assistente Dana van 11.00 uur tot 15.00 uur bij Dierspecialist Paul Meevis aanwezig voor het jaarlijkse knaagdierenspreekuur. Moeten de nagels van uw cavia geknipt of moet het konijn gevaccineerd? Met alle knaagdierenvragen kunt u terecht in Weert.

Hopelijk zien we u binnenkort met uw konijn op de praktijk of bij de Dierspecialist.

 

Nieuws