Luchtwegaandoeningen

De meest in het oog springende symptomen zijn: hoesten, neusuitvloeiing en soms koorts.
Veelal zijn virussen de oorzaak van een luchtweginfectie, bijv. Rhinopneumonie en Influenza. Om het paard te beschermen, kan het paard gevaccineerd worden tegen de ziekteverwekkers.

Bij oudere paarden komt COPD geregeld voor, beter bekend als dampigheid, dit is een chronische bronchitis, waarbij slijmvlies in de luchtwegen gaat zwellen, er slijm wordt afgescheiden en vernauwing van de luchtwegen optreedt, waardoor het paard benauwd is en zeker bij inspanning een diepe hoest laat horen en af en toe neusuitvloeiing laat zien. Na grondig beluisteren van de longen, kunnen we met een camera de luchtwegen, van neusgangen, keelholte tot de luchtpijp controleren (scopie). Als er afwijkingen worden gevonden, kan er een behandeling worden opgesteld en na verloop van tijd door middel van scopie worden geëvalueerd.

Soms zijn de symptomen minder duidelijk, zoals het verminderd presteren van uw paard en snel zweten. Ook dan kunnen luchtwegaandoeningen een rol spelen.

Wat u zelf kunt doen om luchtwegaandoeningen te voorkomen, is ervoor zorgen dat er op stal voldoende ventilatie is en zo min mogelijk stof.

 

Paarden nieuws