Gebit

De tanden en kiezen van een konijn groeien elke week ongeveer twee millimeter. Als een gebit goed is, slijten de tanden en kiezen zich aan de tegenoverstaande tanden en kiezen. Als een konijn geen goed gebit heeft, kunnen er problemen optreden. Dit wil zeggen dat de tanden niet of verkeerd op elkaar komen, waardoor ze niet of schuin slijten.

Als voortanden niet (goed) slijten kunnen deze worden verwijderd. Dit gebeurt onder narcose. Een konijn kan zonder snijtanden goed functioneren, al moet soms het hooi in kleine stukjes geknipt worden om het snijden van de voortanden te compenseren.

Als de kiezen niet goed ten opzichte van elkaar staan, zullen er haken ontstaan die ofwel de tong (onder) ofwel het wangslijmvlies (boven) kunnen beschadigen. Vaak stopt een konijn dan met eten. We kunnen dan de kiezen afslijpen.

Wat kunt u zelf doen?
Zorg altijd dat uw konijn voldoende ruwvoer  (= hooi = vezels) krijgt. Voer niet teveel krachtvoer (korrels) omdat het konijn dan minder ruwvoer gaat eten. Als uw konijn gaat selecteren, eerst de lekkere dingen uit het gemengd voer haalt, kunt u eventueel overschakelen op de saaie bruine brokjes waar alles gemengd inzit. Als een konijn onevenwichtige voeding krijgt kunnen de kiezen los komen te staan, ze gaan scheef staan en slijten dus verkeerd.

Nieuws