Cavia

Heeft mijn cavia ook een vaccinatie nodig? Nee, uw cavia heeft geen vaccinatie nodig, maar hij kan natuurlijk wel ziek worden. Hiervoor kunt u bij ons terecht voor advies en eventuele behandeling.

Algemeen

Orde Knaagdieren
Mannetje Beertje
Vrouwtje Zeugje
Leeftijd 4 - 8 jaar
Geslachtsrijp 4 weken
Drachtduur 9 - 10 weken
Nest grootte 2 - 4 jongen
Belangrijk cavia’s kunnen net als wij zelf geen vitamine C aanmaken, dus moet dit via het voer of drinkwater extra toegevoegd worden.

Vitamine C

Een cavia kan net als de mens en de vleermuis zelf geen vitamine C aanmaken. Daarom moet dit via de voeding dagelijks worden aangeboden. In speciaal voer voor cavia's zit dit in voldoende mate in, maar dit vervliegt naarmate het voer langer open staat. Dus sla uw cavia voer goed op in een dichte pot of zak. U kunt ook altijd extra vitamine C geven door middel van een tablet vitamine C.

Gebit

Het gebit van een cavia groeit levenslang door en dit kan regelmatig voor problemen zorgen.  Als de tegenoverliggende kiezen of tanden een verkeerde stand hebben slijten de kiezen of tanden niet of verkeerd. De oorzaken voor gebitsproblemen kunnen zijn aangeboren standafwijkingen van de kiezen of tanden, vitamine C tekort, trauma (bv gevallen) of ontstekingen en abcessen ter hoogte van de wortels van de kiezen of tanden.

Als een cavia niet goed eet, zijn gebitsproblemen het eerste wat uitgesloten moet worden. Dit geldt voor zowel de voortanden als voor de kiezen. Soms is de cavia algemeen ziek of gaat hij tandenknarsen. Soms komt diarree of juist obstipatie voor, sommige cavia's gaan veel speekselen en hebben een natte kin. Verder zien we vermageren en problemen bij de kiezen van de bovenkaak kunnen oog- of neusvloei geven.

De kiezen kunnen aan de onderkaak haken vormen die helemaal over de tong kunnen groeien waardoor de cavia niet meer kan fluiten of eten. Als de kiezen in de bovenkaak problemen geven is dat omdat ze in het wangslijmvlies prikken. 

De behandeling bestaat uit het raspen van de tanden onder narcose. Na de behandeling is het soms nodig om de cavia de eerste dagen te dwangvoeren met vloeibare voeding en natuurlijk pijnstilling, als er beschadigingen door de kiezen in het mondslijmvlies zijn ontstaan.

Schurft en schimmel

Dit zijn de meest voorkomende huidziekten bij cavia’s die ook samen kunnen voorkomen. Ze kunnen kale jeukende plekken in de nek en op de rug veroorzaken. Om tot een diagnose te komen kan een afkrabsel of schimmelkweek ingezet worden en dan kan de behandeling op maat gemaakt worden.

Eierstokcystes

Eierstokcystes of ovariumcystes komen vaak voor bij vrouwelijke cavia's (zeugjes), ongeveer 80% krijgt het vroeg of laat. Meestal komt het voor vanaf een leeftijd van 2 jaar. Een eierstokcyste is een vergroting van de eierstokken tot met vocht gevulde blaasjes die tot wel 7 cm groot kunnen worden. Deze cystes kunnen al dan niet hormonen produceren en afhankelijk daarvan klachten geven. Vaak zien we kale plekken ter hoogt van de flanken, meestal symmetrisch. De cavia vermagert vaak sterk, met toch een dikke buik. Vaak is de eerste klacht slecht eten. Soms komen pijn, sloomheid of bloed bij het plassen.

Door middel van buikpalpatie kunnen we voelen naar de eierstokken of er cystes op zitten. Ook door middel van een echo kan de diagnose gesteld worden. Indien nodig kunnen de eierstokken operatief verwijderd worden. Indien de cavia te ziek is voor een operatie, kunnen we ook een hormoonbehandeling toepassen of de cystes onder echobegeleiding aanprikken. Deze laatste twee behandelingen hebben echter vaak maar een tijdelijk of zelfs maar weinig effect.

Blaasstenen

Bij cavia's komen ook blaasstenen voor. De oorzaak hiervan kunnen te veel calcium in de voeding zijn of bacteriële infecties. Een cavia kan aan een overdaad aan calcium komen door likstenen of luzernehooi.

De Symptomen kunnen zijn: weinig eetlust, bloed bij het plassen, pijn bij het plassen of niet kunnen plassen. Door middel van een röntgenfoto of echo kan de diagnose gesteld worden.

De behandeling van blaasstenen bij cavia's is operatief verwijderen. Hiervoor moet de cavia onder verdoving en wordt de blaassteen door een buikoperatie uit de blaas gehaald.
Preventief kunt ervoor zorgen dat u de cavia minder dan 20 gram caviavoer per kg cavia per dag geeft, geen likstenen en geen luzernehooi geeft.

Pododermatitis

Pododermatitis is een huidaandoeningen van de pootjes, waarbij de voetzooltjes eeltige verhoornde knobbels vertonen die gemakkelijk gaan ontsteken. Meestal zien de pootjes er erg rood uit, ze voelen warm aan en vertonen vaak wondjes. De oorzaken zijn vaak in de huisvesting van de cavia te zoeken, bv. scherpe uitsteeksels in het hok, ruwe of te vochtige bodembedekking. Verder kan overgewicht van de cavia een oorzaak zijn.

De symptomen zijn pijn bij het lopen en daardoor minder actief zijn en soms slecht eten.

De eerste behandeling die u zelf kunt doen is een zachte en droge bodembedekking aanbieden, bv een heel dikke laag kranten en deze vaak verversen. Verder kan de behandeling bestaan uit langdurig antibiotica en langdurige wondbehandeling (spoelen en verbanden).

Luchtwegproblemen

Luchtwegproblemen komen vaak voor bij cavia's. Ze ontstaan meestal in een te vochtige omgeving of door tocht. Ze worden meestal veroorzaakt door bacteriën (Bordetella bronchiseptica, Sterptococcus pneumoniae) of virussen. Ze kunnen zeer ernstig zijn en er moet altijd behandeld worden.

De symptomen zijn vaak in het begin neusvloei of natte oogjes. In een later stadium gaat de cavia slecht eten en laat hij een te snelle of pompende ademhaling zien.

De behandeling bestaat uit antibiotica en ontstekingsremmers en natuurlijk de omgeving optimaliseren.

Diarree

Diarree bij cavia's mag nooit langer dan 24 uur duren!

De belangrijkste oorzaken zijn: te weinig vezelrijke voeding (bv. geen hooi), plotse voedingswijzigingen of infecties.
Onder infecties worden bacteriën, virussen of parasieten verstaan. De bacteriën die voornamelijk als boosdoener worden gezien, zijn Salmonella, Clostridium en E.coli. De besmetting kan ontstaan via besmet voer, slechte hygiëne of door verkeerd antibioticumgebruik. Cavia's hebben een erg gevoelig maag-darmstelsel waardoor niet alle groepen van antibiotica gebruikt kunnen worden. De parasitaire infecties die het meest voorkomen bij cavia's zijn coccidiose en cryptosporidium infecties.

De behandeling van diarree bestaat in eerste instantie uit vezelrijke voeding, soms aangevuld met medicatie die het maagdarmkanaal stimuleren. Soms is de cavia erg ziek of sloom en moet een onderhuidse injectie vocht worden gegeven.

Nieuws