Aanvullend onderzoek

Monitoring

Naast het genezen van dieren is het minstens zo belangrijk dieren gezond te houden. Deze preventieve diergeneeskunde voeren wij uit met speciale programma’s waarin bedrijven voor langere tijd gevolgd worden.

Respig

Al onze klanten kunnen hun bedrijf laten monitoren met het Respig abonnement. Hierbij wordt er twee maal per jaar een doorsnede van het bedrijf gemaakt doormiddel van bloedonderzoek. Er worden pakketten aangeboden voor vermeerderingsbedrijven, gesloten bedrijven en vleesvarkensbedrijven.  Per diergroep worden 5 bloedjes getapt die op verschillende ziekteverwekkers worden onderzocht. Samen met de vaste bedrijfsdierenarts worden de uitslagen geïnterpreteerd en wordt er, zo nodig, een passend plan van aanpak gemaakt. Met een overzicht van meerdere jaren kunnen veranderingen op het bedrijf goed geanalyseerd worden.

Longspoeling

Om de besmettingsdruk op een bedrijf in beeld te brengen worden er longspoelingen bij biggen uitgevoerd. Dieren vanaf vier en tot tien weken komen hiervoor in aanmerking.

Per leeftijdscategorie worden vijf dieren uit verschillende hokken onder narcose gebracht en wordt de longspoeling uitgevoerd. Op het verkregen vocht wordt een PCR test uitgevoerd waarmee DNA van bacteriën en virussen wordt aangetoond.

Probleemstelling

Worden dieren ziek dan wordt er onderzoek gedaan op zieke of gestorven dieren om een goede en effectieve behandeling in te kunnen zetten. Dit kan op onze praktijk of bij externe instellingen.

Sectiezaal

Dode dieren tot 25 kg kunnen naar de praktijk gebracht worden, zwaardere dieren worden op het bedrijf zelf onderzocht. Onze laboranten Thijs en Dagmar verzorgen de sectie’s  op de praktijk en zetten vervolgens bacteriologisch onderzoek in. Naast de bacterie kweek wordt ook een antibiogram gemaakt om te kijken welk antibioticum ingezet kan worden op het bedrijf.

Als onze dierenartsen sectie op het bedrijf doen nemen ze materiaal mee naar de praktijk voornader onderzoek in ons laboratorium.

Gezondheidsdienst (probleemtap)

Dode dieren kunnen ook ingezonden worden naar de gezondheidsdienst in Deventer. Bij problemen op het bedrijf behoort bloedonderzoek ook tot de mogelijkheden. Het bloed wordt verzonden naar de gezondheidsdienst waar verschillende onderzoeksmethoden plaats kunnen vinden.

Varkens nieuws