Zoönose

Q-koorts

Wat is Q-koorts?
Q-koorts is een ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetti. Deze ziekte kan door dieren overbracht worden op mensen en heet daarom een zoönose.

Wat zijn de ziekteverschijnselen bij geiten?

Besmette dieren vertonen meestal geen verschijnselen van de ziekte. Abortus van de lammeren is het meest opvallende verschijnsel. Daarbij kunnen ook dode of slappe lammeren worden geboren.

Het vruchtwater en de moederkoek van besmette dieren bevat grote hoeveelheden van de Q-koorts bacterie. Ook melk, mest en urine kunnen de bacterie bevatten. Pas dus op met het drinken van rauwe melk en contact met vruchtwater en moederkoek.

Wat zijn de ziekteverschijnselen bij mensen?
Wanneer er ziekteverschijnselen optreden gebeurt dat gemiddeld 2 à 3 tot 6 weken na de besmetting. De besmetting gaat meestal via deeltjes in de lucht. Mensen die al ziek of verzwakt zijn, hele oude en jonge mensen en zwangere vrouwen lopen meer risico om ziek te worden. 

Meer dan de helft van de mensen met Q-koorts heeft geen klachten. Zijn er wel klachten dan lijken die op griep. Is iemand erger ziek dan ontstaat er in korte tijd heftige hoofdpijn, hoge koorts, een longontsteking met droge hoest en pijn op de borst. De bacterie kan ook leverontsteking veroorzaken. Veel mensen die Q-koorts hebben gehad, zijn daarna nog lange tijd moe. Soms kan Q-koorts tot een chronische infectie leiden. Dan is er vaak een ontsteking aan het hart.

Ga op tijd naar de huisarts als u vermoed ziek te zijn door Q-koorts.

Ons praktijk gebied.

In ons praktijk gebied zijn er geen meldingen van Q-koorts waargenomen. Op de site van het RIVM wordt nauwlettend bijgehouden waar uitbraken van dierlijke- en menselijke Q-koorts zijn.

Vaccinatie Q-koorts

Vaccinatie voor Q-koorts is verplicht voor bedrijven met melkschapen en melkgeiten of lammetjesaaidagen. Ook kinderboerderijen, dierentuinen, zorgboerderijen en houders van schapen in rondtrekkende kuddes dienen hun dieren te vaccineren.

Hobbyhouders met minder dan 50 dieren hoeven deze niet te vaccineren maar mogen dit wel. Hiervoor kunt u contact opnemen met onze praktijk.

Klik hier voor meer informatie.

Rundvee nieuws