Ziektebeelden


Baarmoederonsteking

Wetenschappelijke naam
Pyometra

Wat is het?
Een baarmoederontsteking is een bacteriële infectie van de baarmoeder. Meestal ontstaat deze twee maanden na de loopsheid. Na een loopsheid blijft de progesteron spiegel in het bloed hoog, hierdoor verdikt de baarmoederwand en is deze vatbaarder voor ontstekingen.

Symptomen
Veel drinken, veel plassen en slecht eten zijn vaak de eerste symptomen. Soms is er een vieze uitvloeiing uit de vulva zichtbaar (open baarmoederontsteking), al is dat lang niet altijd het geval (gesloten baarmoederontsteking).

Diagnose
Door middel van een echo of een röntgenfoto kan de diagnose worden gesteld.

Behandeling
De beste behandeling is de baarmoeder en dan tevens de eierstokken te verwijderen tijdens een operatie. 

Epilepsie

Wat is het?
Epilepsie is het gevolg van ongecontroleerde electrische ontladingen in de hersenen.


Symptomen
De symptomen kunnen variëren van happen naar vliegen die er niet zijn tot een klassieke aanval van stuiptrekkend op de grond liggen, schuimbekken, urine laten lopen etc.  Soms kun je een aanval zien aankomen, maar vaak gebeurt het onaangekondigd.

Wat te doen?
RUSTIG BLIJVEN! Dit is het allerbelangrijkste. Let ook altijd op uw eigen veiligheid en die van de hond. Hij kan zich bezeren door ergens vanaf te vallen of ergens tegen te stoten in de aanval. Hij kan u bijten zonder dat hij het zelf weet. Blijf alert. Wacht af of de hond zelf rustig wordt of neem contact op met ons.

Diagnose
De diagnose wordt gesteld aan de hand van de symptomen. Een oorzaak kan gezocht worden door middel van bloedonderzoek en soms een MRI scan, maar wordt lang niet altijd gevonden.  Bij jonge honden (tot 5 jaar) is er meestal sprake van primaire epilepsie, waarbij dus geen aanwijsbare oorzaak is. Bij oudere honden is wel vaak een oorzaak aanwezig, maar niet altijd te achterhalen.

Behandeling
De behandeling van epilepsie wordt ingesteld als de aanvallen vaker dan éénmaal per maand voorkomen. We kunnen epilepsie behandelen met tabletten. Indien de aanvallen te heftig blijven terugkomen, wordt de dosis aangepast. 


Schildklier probleem

Wetenschappelijke naam
Hypothyroïdie

Wat is het?
Bij honden komt voornamelijk de te traag werkende schildklier voor (hypothyroïdie). Dit is een afbraak van functioneel schildklierweefsel waardoor te weinig schildklier hormoon (=T4) wordt geproduceerd.

Symptomen
Vaak zijn de honden slomer, zitten slecht in de vacht, zijn te dik en hebben soms een trieste uitdrukking in het gelaat.

Diagnose
De diagnose wordt gesteld door in het bloed de T4 concentratie en eventueel de TSH (aansturing van schildklier) concentratie te bepalen.

Behandeling
De behandeling van hypothyroïdie bestaat uit de levenslange behandeling met synthetisch T4.


Suikerziekte

Wetenschappelijke naam
Diabetes Mellitus

Wat is het?
Suikerziekte is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel niet goed kan regelen. Normaal wordt de bloedsuikerspiegel op peil gehouden door insuline. Dit wordt geproduceerd in de alvleesklier (pancreas) en uitgescheiden in het bloed. Insuline regelt het verbruik en de opslag van suiker. Net als bij mensen bestaat bij honden ook type I en type II. Type I is een vorm van Diabetes mellitus waarbij onvoldoende insuline wordt geproduceerd en bij type II zijn de cellen minder gevoelig voor de insuline.

Symptomen
De klachten zijn veel drinken en veel plassen en veel eten. De honden vallen vaak af als het probleem langer onbehandeld blijft bestaan.

Diagnose
Om tot een diagnose te komen, moeten we bloedprikken om het suikergehalte in het bloed te meten. Bij honden met suikerziekte wordt ook glucose (suiker) in de urine uitgescheiden, maar dit geeft enkel een kwalitatieve uitslag en geen kwantitatieve uitslag. Dus moet er altijd ook bloed geprikt worden.

Behandeling
De behandeling van diabetes mellitus kan bij honden enkel gebeuren door middel van injecties insuline. Het is bij honden niet mogelijk te behandelen met tabletten zoals bij sommige mensen wel mogelijk is. De hond wordt twee maal per dag insuline gespoten. Verder is het belangrijk dat de voeding per dag gelijk is en soms is het nodig om een speciale dieetvoeding in te zetten.

Controle
Het beste controle moment van de glucosespiegel is 6 à 7 uur na de insuline injectie. Op dat moment meten we de laagste waarde in de glucose curve en kunnen we beoordelen of de insuline gift aangepast moet worden.


Ziekte van Addison

Wetenschappelijke naam
Hypoadrenocorticisme

Wat is het?
Ziekte van Addison is een probleem waarbij de bijnierschors onvoldoende werkt, waardoor er te weinig glucocorticosteroïden en/of mineralocorticosteroïden worden aangemaakt. Hierdoor krijgt de hond een tekort aan natrium en teveel aan kalium. Dit heeft een bloeddrukdaling tot gevolg.

Symptomen
De symptomen kunnen erg variëren van vage buikpijnklachten of braken tot acute shocktoestand.

Diagnose
In het bloed kan aan het gehalte van natrium en kalium bepaald worden, maar de defintieve diagnose kan gesteld worden d.m.v. een zogenaamde ACTH stimulatietest. Hiervoor wordt twee keer bloed afgenomen met negentig minuten ertussen en dan wordt na de eerste bloedafname een injectie Synacthen ingespoten.

Behandeling
Eens een hond met de ziekte van Addison goed ingesteld is met de medicatie, kan hij hier evengoed oud mee worden. De behandeling met fludrocortison, cortisonacetaat en zout brengt voor een Addison patiënt de oplossing.


Ziekte van Cushing

Wetenschappelijke naam
Hyperadrenocorticisme
 
Wat is het?
De ziekte van Cushing is een ziekte waarbij de bijnieren te veel cortisol aanmaken. De bijnieren worden aangestuurd door de hypofyse, een hersenaanhangsel.
Het probleem kan in de bijnier zelf zitten of in hypofyse. Normaal wordt cortisol door het lichaam aangemaakt in stresssituaties om het lichaam voor te bereiden op een actie zoals vluchten of vechten.
 
Symptomen
De klachten zijn veel drinken en veel plassen, veel eten en slecht in de vacht zitten. De ondervacht verdwijnt vaak en de hond wordt steeds kaler. Door een verandering in de vetverdeling krijgt de hond meestal een smalle rug en een dikke buik.Dit komt het meest voor bij oudere honden.

Diagnose
In eerste instantie wordt bloed geprikt om andere oorzaken van veel drinken en veel plassen uit te sluiten. Indien dit geen uitsluitsel geeft kan de diagnose worden gesteld door ochtendurine op te sturen naar het laboratorium voor verder onderzoek of een aanvullend bloedonderzoek.

Behandeling
Er bestaat een medicijn tegen de ziekte van Cushing, met als werkzame stof trilostane. Trilostane remt de aanmaak van cortisol. Er zijn wel controles van het bloed nodig indien een hond trilostane gebruikt, om te controleren dat de bijnier niet te veel wordt geremd.

Nieuws

 

 

 

 

 

 


Baarmoederonsteking