Dektijdstip

Om het juiste moment voor een dekking te bepalen, kunnen we een progesterontest doen. Wij verzorgen in huis progesteron- testen door middel van de Ovucheck plasma test.

Als u op werkdagen uw hond voor 9 uur op de praktijk laat bloedprikken, dan heeft u na enkele uren de uitslag. Aan de hand van de bloeduitslag overleggen we met u of we één of enkele dagen later nog een keer moeten controleren of en wanneer de teef gedekt kan worden.
Om onze kwaliteit te kunnen blijven behouden, doen wij mee met een programma voor kwaliteitsbewaking.

Dekking / KI

Als het juiste moment voor de dekking is bepaald, kan de teef naar de reu voor de dekking. Een natuurlijke dekking is het meest wenselijk en geeft het beste resultaat.  Soms is dit niet mogelijk en moeten wij een handje helpen door kunstmatige inseminatie. Dit kan op de eenvoudige manier waarbij het sperma wordt afgenomen, gecontroleerd en in de vagina van de teef wordt ingebracht.  Verder is bij ons ook een endoscopische inseminatie mogelijk, waarbij het sperma direct in de baarmoeder van de teef wordt gebracht. Dit gebeurt bij de staande teef onder endoscopische begeleiding.  Het voordeel van deze techniek is dat het sperma rechtstreeks in de baarmoeder wordt gebracht zodat er een grotere kans op bevruchting is.

Drachtcontrole

Om te controleren of een dekking geslaagd is kunnen we een echo maken. We adviseren om deze echo rond de 4 weken dracht te laten doen. Hiervoor kunt u een afspraak maken in Ell.
Ook kunnen we een röntgenfoto maken om te weten hoeveel pups er verwacht kunnen worden. Dit kan pas als de hond 7 à 8 weken drachtig is.

Bevalling

Om goed voorbereid te zijn wat komen gaat, hebben we het boekje “Hoera we hebben een nest pups”. Hierin staat allerlei informatie over de bevalling: voor, tijdens en na.

Een normale drachtduur is 63 dagen met een kleine variatie van enkele dagen. Is een hond meerdere keren gedekt, dan is niet te zeggen van welke dekking we uit moeten gaan.  Dan moeten we met alle mogelijkheden rekening houden.

Wanneer moet u contact opnemen met ons?

Als er groene uitvloeiing zichtbaar is, moet er binnen een half uur een pup zijn. Is er geen pup na dat half uur, neem dan altijd even contact op met de dierenarts om te overleggen

Tussen de komst van twee pups kan best 1 of zelfs 2 uur zitten, maar dan wel onder de voorwaarde dat de teef rustig is en geen persweeën heeft.

Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen om te overleggen.

Nestcontrole

Het is mogelijk dat binnen enkele dagen één van de dierenartsen bij u langs komt om de puppies te controleren. Een open gehemelte is de belangrijkste afwijking die vroeg zichtbaar is.

Ontworming van pups

De pups moeten op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken ontwormd worden.  Het best wordt de teef ook mee ontwormd op dezelfde tijd.  De teef moet ook 2 weken voor de  uitgerekende datum ontwormd worden om te voorkomen dat de pups besmet worden rechtstreeks via de baarmoeder.

Enting pups

Op een leeftijd van 6 weken moeten de pups gevaccineerd worden tegen parvo en hondenziekte. Hierna moeten ze nog minimaal 1 week bij de fokker blijven.

Chippen 

De pups moeten ook gechipt worden voor de leeftijd van 7 weken en de chip moet geregistreerd worden. De fokker moet de chip afmelden binnen 2 weken nadat de pup verkocht is en de nieuwe eigenaar moet de chip aanmelden binnen 2 weken nadat hij de pup heeft gehaald.

 

Nieuws