De voeding van konijnen

Vezels zijn het belangrijkste onderdeel van de voeding van het konijn. Ze zijn onmisbaar voor een gezonde werking van hun maagdarmkanaal en zorgen voor een normale afslijting van de tanden. Een te kort aan vezels of vezels van slechte kwaliteit kunne leiden tot diarree of stilliggen van het maagdarmstelsel.

Hooi van goede kwaliteit is daarom erg belangrijk en dit mag je konijnen onbeperkt voeren. Het mag ook vers gras zijn, maar let op dat het niet te veel jong gras is. Het kauwen van de vezels werkt ook de verveling tegen. Konijnen knagen graag, dus als je graag wil dat je elekrtriciteitskabels en meubels intact blijven, geef je ze het best wat takjes, bast van bomen (bv. afkomstig van fruitbomen).

Andere voedingsstoffen zoals calcium, vitamines zijn ook belangrijk voor de spieren, bloedvaten en zenuwen, maar een overmaat kan dan weer schadelijk zijn.  Als je konijn goede brokjes en groenvoer krijgt, zijn toevoegingen van extra vitamines of mineralen niet nodig. Dus likstenen zijn totaal overbodig en kunnen zelfs aanleiding geven tot blaasproblemen.

Konijnen houden van tussendoortjes. Teveel honingstokjes, brood, maïs en fruit zijn niet goed, omdat ze veel suiker bevatten en aanleiding geven tot overgewicht en spijsverteringsproblemen.

Geef ze liever gezonde tussendoortjes zoals verse kruiden en groenten zoals bv. groene kool, broccoli, basilicum, peterselie, wortelloof, witloof, boerenkool, paardenbloemen, Chinese kool, waterkers, basilicum… Zorg voor afwisseling en was de groenten vooraf.

Indien je deze planten zelf plukt, let er dan op dat je ze niet plukt dichtbij wegen in verband met uitlaatgassen of op plaatsen waar veel wilde konijnen zitten, want dan is er risico op overdraagbare ziekten indien uw konijn niet gevaccineerd is. Dus nogmaals, groenten goed wassen.

Brokjes bevatten mineralen en vitaminen, maar jammer genoeg ook veel energie. Indien je konijn hier veel van eet, is hij al verzadigd en zal hij daardoor minder hooi eten, dit kan aanleiding geven tot overgewicht . Bovendien zijn konijnen erg kieskeurig en zoeken ze er de lekkere dingen uit waardoor hun voeding onevenwichtig wordt.  Gebruik daarom liefts monocomponente brokjes (dit zijn brokjes die allemaal hetzelfde uitzicht hebben). Een vuistregel is maximaal 25 g/kg konijn per dag, dit komt ongeveer overeen met 1 eetlepel per kg konijn per dag.

Zorg ook altijd voor vers drinkwater (bakje of drinknippel).

 

Nieuws