Vaccinaties

Als pup van 6 weken wordt de hond gevaccineerd tegen parvo en hondenziekte. Dit gebeurt bij de fokker en dan mag de pup na minimaal een week naar zijn nieuwe baasje. Na 3 weken (leeftijd van 9 weken) wordt nog een keer gevaccineerd tegen parvo en ook tegen Leptospirose (o.a. de ziekte van Weil). Op een leeftijd van 3 maanden wordt hij gevaccineerd tegen Leptospirose, hondenziekte, canine adenovirus type 2 en parvo.
Een pup uit het buitenland moet minstens 15 weken zijn. Een pup mag pas de grens over 3 weken nadat hij gevaccineerd is tegen hondsdolheid (= Rabiës) en dit mag pas vanaf 12 weken leeftijd.

 

Pension, cursus of show
Indien u met uw hond op cursus of show gaat of uw hond gaat naar een pension, dan moet hij ook gevaccineerd worden voor kennelhoest. Dit is een combinatievaccin tegen paraïnfluenza en Bordetella. Deze enting bestaat uit een neusenting of een injectie. De neusenting is een druppelvaccinatie voor in de neus, dus geen prikje. Deze vaccinatie moet minstens 3 dagen voor het cursus of pensionbezoek worden toegediend en heeft een geldigheid van een jaar. De registratie van de kennelhoest injectie is ook weer aangepast naar een jaar geldigheid. Deze moet na 3 weken herhaald worden en heeft dan een geldigheid van een jaar. Voor honden die het niet prettig vinden om druppels in de neus te krijgen, is dit een fijner alternatief.

 

Buitenland
Indien uw hond mee gaat naar het buitenland, moet hij ook gevaccineerd worden tegen Rabiës (= hondsdolheid) en hij moet gechipt zijn en een officieel europees paspoort hebben. Per land zijn er andere regels, zie hiervoor www.licg.nl . U dient uw hond minstens 3 weken voor uw vertrek te laten vaccineren, soms nog eerder. Voor de meeste landen binnen de Europesche Unie wordt de geldigheid van 3 jaar aangehouden na een eenmalige vaccinatie vanaf een leeftijd van 12 weken.

 

Volwassen hond
Jaarlijks wordt de vaccinatie herhaald, op een leeftijd van 1 jaar krijgt hij de “grote” enting (leptospirose, hondenziekte, adenovirus en parvo), daarna 2 jaar enkel de "kleine" enting (enkel leptospirose) en  zo wordt jaarlijks volgens dit schema gevaccineerd op maat.

Titeren
Hierbij wordt de hoeveelheid antistoffen in het bloed gemeten. Voor hondenziekte, adenovirus en parvo is dit mogelijk. Een goede basis vaccinatie blijft altijd van belang en daarna zou je over kunnen gaan op het titeren. Dit houdt in dat we het schema volgen zoals boven beschreven en dan wordt op een leeftijd van 4 jaar voor het eerst getiterd om te kijken of het nodig is om dan de "grote" enting te geven of dat uw hond daar nog voldoende antistoffen voor heeft. De vaccinatie tegen leptospirose, kennelhoest en rabies, zal een vaccinatie blijven als dit voor de hond nodig is. Deze kunnen niet vervangen worden door een meting in het bloed.

 

Nieuws