Tetanus

Tetanus wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium Tetani. Deze produceert neurotoxines, welke zorgen voor een volledige verkramping van de spieren. Alle zoogdieren zijn gevoelig voor deze bacterie, maar de symptomen verschillen per diersoort.
Paarden zijn er erg gevoelig voor en vaak zijn de gevolgen fataal!

Verspreiding
Een dier met tetanus vormt geen bron van infectie voor andere dieren of mensen. Het is een grondbacterie, die bij een paard binnentreedt via een vuile (steek)wond of eventueel langs de navel bij pasgeboren veulens.

Symptomen
Bij paarden treedt een toenemende stijfheid van de spieren treedt op. De verkramping begint bij de kauwspieren, waardoor tetanus ook wel "klem" ook "kaakklem" wordt genoemd. De andere spieren worden ook aangetast en als de ademhalingsspieren worden bereikt, zal het paard sterven als gevolg van verstikking.
De symptomen treden 2 tot 10 dagen na infectie op.

Preventie
Als het paard in korte tijd verslechtert, zal genezing vrijwel onmogelijk zijn.
Preventie is dus het allerbelangrijkste. Door een goede basisvaccinatie vanaf 5 maanden oud met een herhalingsenting 3 tot 12 weken later, zorgt u voor een optimale bescherming van het paard tegen tetanus. Doordat de meeste influenza entstoffen gecombineerd worden met een tetanusvaccin kunt u jaarlijks hervaccineren.
Pasgeboren veulens krijgen antistoffen tegen tetanus via de melk van de merrie en door injectie met antitoxines de dag van de geboorte.

Paarden nieuws