Resorptive lesions bij de kat

Bij 70% van de katten komen problemen van het gebit voor. Katten laten dit niet altijd zo duidelijk blijken. De klachten kunnen zijn: veel speekselen, grommen naar de voerbak, moeilijk eten.

De oorzaak van het probleem is niet bekend, het komt voor bij huiskatten, maar ook bij wilde katten. Resorptive lesions zijn letsels aan de kiezen waarbij de kies als het ware wordt opgegeten. Er ontstaan een soort "gaten" in de kies. Deze resorptie begint vaak aan de tandhals, de overgang van de wortel naar de kroon. Soms zijn deze "gaten" zichtbaar, soms is enkel de ontsteking van het tandvlees te zien.

Belangrijk is om ook het gebit van de kat zo goed mogelijk schoon te houden. Het beste om het gebit schoon te houden is tanden poetsen. Dit kan met behulp van een speciale tandenborstel of met een gaasje. Door te poetsen houden we de tanden en kiezen zo schoon mogelijk en hebben infectiebronnen minder kans om het tandvlees aan te tasten en kunnen we de ontsteking buiten de mond houden.

Het begin van een ontsteking is te zien door een rood lijntje t.h.v. de aanhechting met de tand. Bij aanraken van het tandvlees trekt de kat vaak zijn kopje weg van de pijn.

Bij ontstekingen van het tandvlees kunnen we het gebit saneren onder verdoving. Bij aantasting van de kiezen is dit niet voldoende. Op dat moment is de beste behandeling om alle aangetaste kiezen te verwijderen. In sommige gevallen is het nodig om zelfs alle kiezen en tanden te verwijderen.

 

Nieuws