Teken

Cyclus teekTeken komen voor in struiken en lange grassen en laten zich vallen op een geschikte gastheer, nemen hier hun bloedmaaltijd en laten zich weer vallen. Hier leggen ze eitjes, waaruit larven komen, deze laten zich vallen op een kleine gastheer zoals bijvoorbeeld een muis of konijn. Hier nemen ze hun bloedmaaltijd en laten zich weer vallen en verpoppen dan tot nymf. De nymf klimt weer omhoog en laat zich vallen op een andere gastheer, waar weer een bloedmaaltijd wordt genomen. De nymf laat zich weer vallen en vervelt tot volwassen teek en de cyclus is rond. Deze cyclus kan tot 5 jaar duren.

Tijdens de bloedmaaltijd wordt speeksel in de gastheer gespoten en via deze weg kan een infectie over gebracht worden. Een bekende infectie die via deze weg wordt overgedragen is de ziekte van Lyme. Deze ziekte kan gevaarlijk zijn voor katten, maar nog veel gevaarlijker voor de mens. Dus controleer regelmatig uw kat op teken. De teek kan verwijderd worden door het lijf van de teek te draaien zonder te trekken. Hiermee wordt de aanhechting van de monddelen in de huid verbroken en laat de teek vanzelf los. Als een teek volledig wordt verwijderd binnen 24 uur is de kans op een besmetting zeer klein. Nooit een teek voor verwijderen insmeren met alcohol of nagellak, dit laat een teek juist speeksel uitscheiden wat we juist niet willen terwijl ze nog in de huid zitten.Teek

Preventief kunnen katten behandeld worden met middelen die ervoor zorgen dat er minder teken op de hond willen vallen en mocht er toch een teek op de hond komen dan zorgen ze ervoor dat de teek snel dood gaat als hij zijn bloedmaaltijd neemt.

Voor persoonlijk advies kunt u contact opnemen met onze assistentes.

Vlooien

Vlooien zijn de meest voorkomende parasieten op de huid. De belangrijkste soort is de kattenvlo (Ctenocephalides felis), maar deze komt ook voor op zo'n 50 andere diersoorten waaronder ook de mens.

Symptomen

Wanneer de vlooien bijten injecteren ze wat speeksel in de huid en hierin zitten bepaalde stoffen die irritatie en jeuk veroorzaken. Bij extreme vlooieninfestaties bij erg jonge of verzwakte dieren kan er door het bloed zuigen zelfs bloedarmoede ontstaan. Verder kunnen vlooien ook andere parasieten overdragen, de meeste bekende is de lintworm.

Behandeling

Alleen de volwassen vlooien zijn zichtbaar en leven op je huisdier. Maar dit is enkel 5% van de hele levenscyclus, de andere 95% bestaat uit eitjes, larven en poppen in de omgeving! Dus een effectieve vlooienbestrijding bestaat erin op je huisdier de volwassen vlooien te doden, maar liefst met producten die ook de eitjes en larven vernietigen. De omgeving aanpakken is minstens zo belangrijk, dit kan met een omgevingsspray. Gebruik nooit pipetjes voor de hond om uw kat te ontvlooien, dit kan gevaarlijk zijn.

Vlooienallergie

Sommige katten zijn overgevoelig voor bepaalde stoffen in het speeksel van de vlo. Herhaalde vlooienbeten kunnen dan leiden tot overmatige jeuk en huidinfecties die erg lang kunnen aanhouden. Bij deze patiënten wordt het immuunsysteem overdreven geprikkeld en dit noemen we vlooienallergie. Bij elke vlooienbeet ontstaat een overdreven reactie van jeuk en roodheid en deze gevoeligheid blijft levenslang aanwezig.

Oormijten

De wetenschappelijke naam is Otodectes cynotis. Dit komt relatief veel voor, voornamelijk bij kittens. Volwassen katten kunnen drager zijn, zonder zelf last te hebben. Ook fretten zijn erg gevoelig voor oormijten. Symptomen zijn jeuk en oorontsteking met vaak veel oorsmeer. Behandelen gebeurt met een oorzalf of spot-on pipetjes.

Spoelwormen

Darm met wormenDe meest voorkomende spoelworm bij katten is Toxocara cati. Volwassen wormen worden bij 5 tot 10% van onze katten teruggevonden in de darmen, voornamelijk bij kittens en katten die veel knaagdieren vangen. De besmetting gebeurt  via besmette eitjes in de omgeving, die uitgescheiden worden door besmette huisdieren. Maar de overdracht kan ook gebeuren door het eten van besmette prooidieren. Kittens kunnen reeds besmet worden in de baarmoeder of door besmette moedermelk.

De larven en volwassen wormen leven voornamelijk in de darm, maar ze migreren ook door het hele lichaam. Zo kunnen ze verschillende ziekteverschijnselen veroorzaken, zoals diarree of vermageren.
Ook mensen kunnen besmet raken door eitjes uit de omgeving. Bij mensen ontwikkelen er zich normaal geen volwassen spoelwormen in de darmen. Bij kinderen of volwassenen met een verzwakte weerstand kan dit wel gebeuren en de rondtrekkende larven kunnen astmaverschijnselen veroorzaken.

Ontwormingsschema

Kittens kunt u het best ontwormen op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken. Daarna elke maand tot ze een half jaar oud zijn en daarna met 9 maanden en 12 maanden leeftijd.

Bij volwassen katten is het advies om 2 tot 4 maal per jaar te ontwormen.

Een drachtige kat kunt u het best ontwormen twee weken voor de vermoedelijke bevalling. Zogende katten kunnen tegelijk met de kittens ontwormd worden. Meldt wel altijd als de ontworming voor een drachtige of zogende katten is. Niet elke ontworming is in zo’n situatie geschikt.

Lintworm

Er bestaan verschillende soorten lintwormen (Dipylidium caninum, Taenia taeniaformis, Taenia pisiformis, en Echinococcus granulosum). De cyclus van deze wormen gebeurt altijd via een tussengastheer. Volwassen wormen leven in de darm. Het laatste stukje van de worm is gevuld met eitjes en dit wordt in stukjes uitgescheiden in de ontlasting. Deze eitjes worden vervolgens opgenomen door een tussengastheer (vlooien, knaagdieren, konijnen, luizen,…) Hierin ontwikkelt het eitje zich tot een larve. Wanneer de kat zo'n besmet knaagdier of vlo opeet, ontwikkelt de larve zich tot een volwassen worm in de darmen.

Bij onze huisdieren geven lintwormen meestal weinig symptomen. Soms geven ze wat jeuk rondom de anus en af en toe zie je stukjes lintworm aan de anus plakken. Soms kruipen ze vanuit de anus over de achterhand van de kat. Als ze indrogen zien ze eruit als gedroogde rijstkorrels en ze kunnen ook in grote getalen in het kattemandje liggen.

Preventie gebeurt vooral door de kat goed te ontwormen en ontvlooien.

Nieuws