Teken

Cyclus teekTeken komen voor in struiken en lange grassen en laten zich vallen op een geschikte gastheer, nemen hier hun bloedmaaltijd en laten zich weer vallen. Hier leggen ze eitjes, waaruit larven komen, deze laten zich vallen op een kleine gastheer zoals bijvoorbeeld een muis of konijn. Hier nemen ze hun bloedmaaltijd en laten zich weer vallen en verpoppen dan tot nymf. De nymf klimt weer omhoog en laat zich vallen op een andere gastheer, waar weer een bloedmaaltijd wordt genomen. De nymf laat zich weer vallen en vervelt tot volwassen teek en de cyclus is rond. Deze cyclus kan tot 5 jaar duren.

Tijdens de bloedmaaltijd wordt speeksel in de gastheer gespoten en via deze weg kan een infectie overgebracht worden. Een bekende infectie die via deze weg wordt overgedragen is de ziekte van Lyme. Deze ziekte kan gevaarlijk zijn voor honden, maar nog veel gevaarlijker voor de mens. Dus controleer altijd na een boswandeling uw hond maar zeker ook uzelf op de aanwezigheid van teken. De teek kan verwijderd worden door het lijf van de teek te draaien zonder te trekken. Hiermee wordt de aanhechting van de monddelen in de huid verbroken en laat de teek vanzelf los. Als een teek volledig wordt verwijderd binnen 24 uur is de kans op een besmetting zeer klein. Nooit een teek voor verwijderen insmeren met alcohol of nagellak. Dit laat een teek juist speeksel uitscheiden en dat willen we niet als ze nog in de huid zitten.Teek

Preventief kunnen honden en katten behandeld worden met middelen die ervoor zorgen dat er minder teken op de hond willen vallen. Mocht er toch een teek op de hond komen, dan zorgen ze ervoor dat de teek snel dood gaat als hij zijn bloedmaaltijd neemt.
Voor persoonlijk advies kunt u contact opnemen met onze assistentes.

 

Vlooien

Vlooien zijn de meest voorkomende parasieten op de huid. De belangrijkste soort is de kattenvlo genaamd Ctenocephalides felis. Deze komt ook voor op zo'n 50 andere diersoorten waaronder ook de mens.

Symptomen

Wanneer de vlooien bijten injecteren ze wat speeksel in de huid en hierin zitten bepaalde stoffen die irritatie en jeuk veroorzaken. Bij extreme vlooieninfestaties bij erg jonge of verzwakte dieren kan er door het bloedzuigen zelfs bloedarmoede ontstaan. Verder kunnen vlooien ook andere parasieten overdragen, de meest bekende is de lintworm.

Behandeling

Alleen de volwassen vlooien zijn zichtbaar en leven op je huisdier. Maar dit is enkel 5% van de hele levenscyclus, de andere 95% bestaat uit eitjes, larven en poppen in de omgeving! Dus voor een effectieve vlooienbestrijding is het belangrijk om bij je huisdier de volwassen vlooien te doden. Liefst met producten die ook de eitjes en larven vernietigen. De omgeving aanpakken is minstens zo belangrijk, dit kan met een omgevingsspray.

Vlooienallergie

Sommige honden en katten zijn overgevoelig voor bepaalde stoffen in het speeksel van de vlo. Herhaalde vlooienbeten kunnen dan leiden tot overmatige jeuk en huidinfecties die erg lang kunnen aanhouden. Bij deze patiënten wordt het immuunsysteem overdreven geprikkeld en dit noemen we vlooienallergie. Bij elke vlooienbeet ontstaat een overdreven reactie van jeuk en roodheid en deze gevoeligheid blijft levenslang aanwezig.

Oormijten

De wetenschappelijke naam is Otodectes cynotis. Dit komt relatief veel voor, voornamelijk bij pups en kittens. Volwassen honden kunnen drager zijn, zonder zelf last te hebben. Ook katten en fretten zijn erg gevoelig voor oormijten. Symptomen zijn jeuk en oorontsteking met vaak veel oorsmeer. Behandelen gebeurt met een oorzalf of spot-on pipetjes.

Andere mijten

Er zijn verschillende soorten mijten. De belangrijkste is schurftmijt oftewel Sarcoptes scabiei. Deze mijt kan op huid van de hond leven en de volwassen mijten graven tunneltjes in de opperhuid en dit veroorzaakt erge jeuk. Het komt vooral voor bij honden met een erg verzwakte weerstand of in slechte hygiënische omstandigheden.

Ook de vachtmijt oftewel Cheyletiella is een mijt, die regelmatig voorkomt bij honden, katten en konijnen. Deze mijt veroorzaakt een erge schilfering van de huid en de vacht lijkt erg stoffig. De diagnose wordt meestal gesteld aan de hand van een huidafkrabsel en microscoop. Het is echter niet altijd eenvoudig de mijt aan te tonen, omdat deze zich soms erg diep in de huid bevindt. De behandeling gebeurt meestal met een spray of spot-on pipet.

Scabiës en Cheyletiella zijn erg besmettelijk en kunnen ook klachten geven bij de mens. Ze geven huiduitslag en jeuk.

Spoelwormen

Darm met wormenDe meest voorkomende spoelworm is Toxocara canis. Volwassen wormen worden bij 9% van onze honden teruggevonden in de darmen, voornamelijk bij pups en honden die veel op uitlaatveldjes komen. De besmetting gebeurt  via besmette eitjes in de omgeving, die uitgescheiden worden door besmette huisdieren. Maar de overdracht kan ook gebeuren via tussengastheren zoals regenwormen en kevers. Pups kunnen reeds besmet worden in de baarmoeder of door besmette moedermelk.

De larven en volwassen wormen leven voornamelijk in de darm, maar ze migreren ook door het hele lichaam. Zo kunnen ze verschillende ziekteverschijnselen veroorzaken, zoals diarree, vermageren of hoesten.
Ook mensen kunnen besmet raken door eitjes uit de omgeving. Bij mensen ontwikkelen er zich normaal geen volwassen spoelwormen in de darmen. Bij kinderen of volwassenen met een verzwakte weerstand kan dit wel gebeuren en de rondtrekkende larven kunnen astmaverschijnselen veroorzaken.

Ontwormingsschema

Pups kunt u het best ontwormen op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken. Daarna elke maand tot ze een half jaar oud zijn en daarna met 9 maanden en 12 maanden leeftijd.

Bij volwassen honden is het advies om 2 tot 4 maal per jaar te ontwormen.

Een drachtige teef kunt u het best ontwormen twee weken voor de vermoedelijke bevalling. Zogende teven kunnen tegelijk met de pups ontwormd worden. Meldt wel altijd als de ontworming voor een drachtige of zogende teef is. Niet elke ontworming is in zo’n situatie geschikt.

Lintworm

Er bestaan verschillende soorten lintwormen (Dipylidium caninum, Taenia taeniaformis, Taenia pisiformis, en Echinococcus granulosum). De cyclus van deze wormen gebeurt altijd via een tussengastheer. Volwassen wormen leven in de darm. Het laatste stukje van de worm is gevuld met eitjes en dit wordt in stukjes uitgescheiden in de ontlasting. Deze eitjes worden vervolgens opgenomen door een tussengastheer (vlooien, knaagdieren, konijnen, luizen,…) Hierin ontwikkelt het eitje zich tot een larve. Wanneer je hond of kat zo een besmet knaagdier of vlo op eet, ontwikkelt de larve zich tot een volwassen worm in de darmen.

Bij onze huisdieren geven lintwormen meestal weinig symptomen. Soms geven ze wat jeuk rondom de anus en af en toe zie je stukjes lintworm aan de anus plakken (lijken gedroogde rijstkorrels).

Preventie gebeurt vooral door je huisdier goed te ontwormen en ontvlooien.

Nieuws