Nieuws

Vuurwerkangst

Het jaar is weer bijna voorbij


Het nieuwe jaar komt er weer aan, dus ook de feestdagen met het vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Dit is meestal een leuke periode voor het gezin maar onze huisdieren denken hier vaak anders over.
Voor veel dieren is het einde van het jaar een stressvolle periode. Het gehoor van onze viervoetige huisgenoot is veel beter dan dat van ons. Vrijwel ieder dier zal reageren bij het horen van een hard geluid. Ook de drukte van ons huishouden rondom de feestdagen kan veel stress bezorgen.
Veel honden worden onrustig, trillen, gaan rondjes lopen, blaffen, piepen en
proberen weg te komen. Bij katten en konijnen zie je vaak dat ze trillen en zich proberen te verstoppen. Sommige dieren doen zelfs hun behoeften in huis omdat ze bang zijn om naar buiten te gaan.
Als de stress voor vuurwerk van uw huisdier niet wordt behandeld kan het ieder jaar erger worden. Tevens kan het uw huisdier angst gaan ontwikkelen voor harde geluiden in het dagelijks leven waardoor het continue stress kan ervaren.

Wat kunt u doen?
Train uw huisdier vooraf 
Laat uw huisdier langzaam en tijdig wennen aan vuurwerk, met hulp van cd’s of een app met vuurwerkgeluiden.
Volg eventueel een vuurwerktraining bij een hondenschool (doe dit wel een geruime tijd van tevoren zodat uw hond goed kan wennen).

Op oudejaarsdag

  • Laat uw hond op tijd (aangelijnd) uit en geef hem een uitdagend spel (speelmat) wat zorgt voor afleiding
  • Houd katten in huis en zorg dat kattenluik, ramen en deuren gesloten zijn
  • Stel het avondeten van je huisdier uit tot later op de avond. Als dieren hongerig zijn, hebben zij minder aandacht voor het vuurwerk
  • Laat uw huisdier het liefst zelf een plekje in huis opzoeken waar het zich prettig voelt
  • Sluit de gordijnen, laat het licht aan en zet radio of TV aan. De prikkels van buiten vallen dan iets minder op
  • Zorg dat uw huisdier gechipt en geregistreerd is (en evt. zijn naamkokertje om heeft). Mocht hij onverhoopt weglopen of ontsnappen, dan kan hij sneller met je herenigd worden
  • Troost uw huisdier niet overdreven. Het dier krijgt daardoor bevestiging dat er iets mis is en dat zijn angst terecht is. Gedraag u zo normaal mogelijk
  • Straf uw huisdier niet bij een angstige reactie
  • Laat uw huisdier niet alleen

 

Hulpmiddelen:

Om ruim van tevoren mee te starten  
Feliway
Feliway bevat rustgevende feromonen. Deze zorgen ervoor dat de kat zich beter op haar gemak voelt en het stressniveau verlaagd wordt. Deze verdamper stopt u in het stopcontact in de ruimte waar de kat het meest verblijft. De werking houdt 1 maand aan. Wij adviseren u om op tijd te beginnen, dit wil zeggen minimaal 2 weken voor oud & nieuw. Feliway is verkrijgbaar als verdamper en spray.

Adaptil
Adaptil bevat een replica van het feromoon dat moederhonden van nature uitscheiden naar hun puppy’s net na de geboorte om hen gerust te stellen en de band tussen moeder en kroost te versterken. Wanneer dit feromoon wordt verspreid kan dit nog steeds hetzelfde kalmerende effect hebben op volwassen honden in stressvolle situaties.
Adaptil is verkrijgbaar als tablet, verdamper en halsband.

Zylkene capsules
Deze capsules helpen uw huisdier door stressperiodes of situaties heen. Het advies is om minimaal 2 weken tot  1 maand voor oud & nieuw te starten. De capsules moeten dagelijks worden toegediend. 

Om een dag van tevoren mee te starten
Alprazolam
Alprazolam werkt angstremmend en in mindere mate versuffend.  Uw huisdier wordt minder bang van het vuurwerk zonder erg suf te worden. Met deze medicatie kan op oudejaarsdag gestart worden, maar bij voorkeur een dag ervoor.

Diazepam
Deze tabletten werken rustgevend en spierverslappend. In vergelijking met de Alprazolam werkt de Diazepam minder angstremmend.

Vraag naar een persoonlijk advies voor úw huisdier.

Wij hopen dat u met deze informatie een rustige jaarwisseling tegemoet gaat samen met uw huisdier.
Het gezelschapsdieren team wenst u dan ook een fijne jaarwisseling en een gelukkig en vooral gezond Nieuwjaar!

 

Nieuws