Dermatologie

Er zijn veel honden met huidklachten. Dit kan variëren van jeuk door een vlooien probleem tot al dan niet seizoensgebonden huidklachten door een allergie voor omgeving of voeding. Heeft uw hond langdurige of terugkerende huidklachten, dan kunt u het best een afspraak maken bij Wilfried Basteijns. Hij houdt zich bezig met de dermatologie van honden en katten.

Om een consult i.v.m. huidklachten gemakkelijker te laten verlopen, kunt u hier een vragenlijst downloaden. Deze kunt u thuis invullen en dit geeft een goed beeld van de klachten.
Huidproblemen worden vaak veroorzaakt door een allergie, maar (secundaire) infecties mogen niet over het hoofd worden gezien.

Allergie

Er zijn verschillende soorten allergieën: vlooienallergie, voedingsallergie, contactallergie en atopie.

Vlooienallergie

Een vlooienallergie is een veel voorkomend probleem bij honden. Een hond kan vlooien hebben en dat geeft jeuk. Als een hond allergisch is voor vlooien geeft dit een zeer heftige reactie van de huid, waardoor overmatige jeuk en roodheid kan ontstaan.

Voedingsallergie

Een voedingsallergie kan beginnen vanaf een leeftijd van 4 maanden. Het kan echter ook beginnen op latere leeftijd zelfs als de hond al jaren hetzelfde voer krijgt. Het is een overdreven reactie van het lichaam op een bepaald eiwit uit de voeding.
De symptomen kunnen zich uiten als darmproblemen en/of huidproblemen.
De diagnose is te stellen door een eliminatie dieet. Vaak doen we dit door 6 tot 9 weken Hypoallergenic van Royal Canin te geven. Bij dit voer zijn de eiwitten zodanig klein gemaakt door een speciale behandeling (hydrolysatie) zodat ze geen allergische reactie kunnen uitlokken.

Contactallergie

Een contactallergie kan onstaan doordat de hond reageert op bijv. het deken of ligbed waar hij op ligt. Dit geeft dan uitslag en/of irritatie op contactplaatsen. 

Atopie

Atopie is een veel voorkomend probleem. Het kan beginnen vanaf de leeftijd van 1 jaar, maar kan ook op latere leeftijd starten. De symptomen kunnen heel divers zijn, bijv. roodheid, jeuk, schilfers of kaalheid. De oorzaken kunnen ook sterk varieren o.a. van graspollen tot huisstofmijt. Hierdoor kunnen de klachten seizoensgebonden zijn, maar het kan ook het hele jaar door voorkomen.
Een atopie is nooit in een stap op te lossen. Vaak is de oorzaak moeilijk te achterhalen en er komen allerlei secundaire problemen bij kijken. Zo zien we vaak secundaire infecties die profiteren van de zwakkere weerstand van de huid.

Infecties

Er zijn verschillende soorten infecties die (mede) de oorzaak kunnen zijn van huidproblemen: bacteriën, schimmels en gisten en parasieten.

Bacteriële infecties

Bacteriën zijn huidbewoners die dankbaar gebruik maken van een aangetaste huid, waar ze een infectie veroorzaken.
Bacteriën zijn ook de veroorzaker van zogenaamde hotspots. Een hotspot is een lokale oppervlakkige huidontsteking die al kan ontstaan na een kleine beschadiging van de huid. Het komt vooral voor bij warm weer en bij honden met een dichte vacht.
Deze infecties zijn ook de boosdoeners bij o.a. atopie patienten. Hierbij is het vaak een secundair probleem, wat zeker ook aangepakt moet worden.

Schimmelinfecties

Deze komen vooral voor bij jonge honden. Het geeft overmatig haaruitval tot schilfers. De diagnose is niet altijd makkelijk te stellen. De meest betrouwbare methode is om een kweek te maken van een plukje haren. Dit kan besmettelijk zijn voor mensen.

Gisten

Gisten zijn secundaire infecties bij een ander probleem. Ze spelen vaak een rol bij atopie. Het geeft vaak problemen rond de mond, onder de hals en tussen de tenen, maar ze kunnen zich verspreiden over het hele lichaam.
De diagnose is te stellen door een tape-strip, wat direct op de praktijk beoordeeld kan worden.

Parasieten

Puppyschurft = Demodex

Demodicose is een huidprobleem door demodex mijtjes. Deze mijtjes krijgen de pups vanuit het nest mee van de teef. Indien de weerstand (nog) niet voldoende is, kunnen de mijtjes voor huidklachten zorgen. Dit komt voor bij jonge honden in de puberteit en oudere of zieke honden. De symptomen zijn kale plekjes vnl. op kop en poten, vaak met weinig jeuk. Door middel van een afkrabsel kan de diagnose worden gesteld. De behandeling bestaat uit het wassen van de hond met amitraz.

Vachtmijt = Cheylietella

Dit kan op alle leeftijden voorkomen, maar vooral op jonge leeftijd. Het is een mijt die veel schilfering van de huid geeft en erge jeuk. De diagnose is te stellen door een afkrabsel. Het kan ook huidirritatie geven bij mensen. De behandeling bestaat uit het insprayen van de hond met Frontline spray op dag 1 en dag 21.

Vlooien

Deze komen het hele jaar voor en elke hond kan vlooien oplopen. Dus het is altijd belangrijk om daar preventief tegen te behandelen. U kunt een vlooieninfectie herkennen door in de vacht naar zwarte puntjes (vlooienpoepjes) te zoeken of als u vlooien ziet lopen. Als er een vlo op de hond zit, zitten er meerdere in de omgeving en de eitjes en poppen zitten ook in de omgeving. Een hond kan jeuk en soms zelfs kalere plekken krijgen door een vlooieninfectie, maar soms zijn de klachten onevenredig met het aantal vlooien en dan spreken we van een vlooienallergie.Bij een vlooienallergie is het van belang om alle honden en katten in huis en de omgeving goed te behandelen. Kijk op de informatiebrief over vlooien voor behandeladviezen.

Schurftmijt = Scabies

Gelukkig komt deze infectie weinig voor. Het komt vooral voor bij honden met een erg verzwakte weerstand of in slechte hygiënische omstandigheden.

Nieuws

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huid voor behandeling
Hier een voorbeeld van een extreme
vorm van huidinfectie.

Na een maandenlange behandeling
met antibioticum is de hond weer in
een goede (huid-)conditie. Intussen
gaat het alweer jaren goed.
 Na 5 maanden